Hlavní obsah

Polická zelňačka opět oživila náměstí

Novinky, Jana Rutarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již počtvrté se v Polici nad Metují soutěžilo o nejlepší zelňačku. V sobotu 8. června polické náměstí žilo a vonělo a celkem osm týmů zde předvádělo svoje kuchařské umění a zápolilo v doprovodných soutěžních disciplínách tematicky spojených se zelím.

Foto: www.martinschirlo.com

Polická zelňačka - 4. ročník

Článek

Hymna Polické zelňačky zazněla netradičně – v podání pořadatelů akce, ve spolupráci se zástupci z jednotlivých týmů a s částí kapely Damtrio. Následná salva Ostrostřelecké gardy polické byla signálem pro zapálení ohňů a začátek vaření.

Dopoledne zpestřily sportovně-společenské soutěže, ve kterých se utkali zástupci kuchařských týmů: krouhání poloviny zelné hlávky na čas, hod do dálky, hod na terč (na zajíce), hod zelnou hlávkou na kuželky. V těchto soutěžích si nejlépe vedl Vitamín tým, druhý skončil tým Odrostenek a třetí místo získala Spona Suchý Důl.

Také letos probíhala soutěž o nejsympatičtější tým, do které se mohla zapojit široká veřejnost. Každý návštěvník akce mohl neobvyklým způsobem hlasovat pouze jednou a pouze pro jeden tým, za pomoci „velkého panáka“. Kdo chtěl hlasovat, musel panáka naplnit po okraj pískem. Pořadatelé písek následně zarovnali s okrajem sklenky a celý obsah byl poté přesypán do velké nádoby označené názvem příslušného týmu.

Vítězem se stalo družstvo, jehož nádoba měla největší hmotnost. Se značným náskokem (10,9 kg) zvítězil tým ToToDuPe před Hasiči Velká Ledhuje (4,7 kg) a týmem AZ Vrátno (3,9 kg).

A nejlepší zelňačka? Tu podle odborné poroty uvařil tým „La Soupe aux Choux“ z Červeného Kostelce. Stříbrnou příčku získali nováčci v soutěži – rodinný „Jsme tým“ z Police nad Metují. Bronzové medaile si odnesl Vitamín tým z Česká Metuje.

Doprovodným programem byl trh, skákací hrad a od dopoledních hodin hrálo Klapeto. Slíbená pěna pro děti byla nakonec, kvůli dopolednímu dešti, zrušena.

Celým dnem skvěle provázela moderátorka Jana Házová.

Velké poděkování a hlavně velký obdiv patří všem osmi týmům, za nadšení a odvahu utkat se nejen v kuchařském umění, ale i doprovodných sportovních soutěžích. A za vytvoření skvělé atmosféry na náměstí.

Poděkování patří také odborné porotě, která hodnotila vzorky. Dále sponzorům a subjektům, které se technicky podílely na přípravě a zajištění akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám