Hlavní obsah

Policisté varují: Snažte se krádežím předejít

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prázdninách mnoho lidí odjíždí na dovolenou nebo jen tak na víkend opouští svůj byt. Příbytek se tak může stát snadnou kořistí pachatelů, kteří jsou při krádežích stále vynalézavější.

Foto: PČR

Ilustrační fotografie

Článek

"Loupí buď samostatně nebo ve skupinách a přitom používají takové „nádobíčko“, aby jejich počínání bylo policisty odhaleno co jak nejpozději," varují karvinští policisté.

Zloději si vybírají slabá místa bytů či rodinných domků. Pachatel vnikne spíše do takového objektu, kde snadno zdolá či odstraní překážku.

"Největší nárůst této trestné činnosti policisté zaznamenávají v době dovolených a o letních prázdninách. Nejčastější doba, kdy pachatel násilně vniká do bytu či rodinného domku, je mezi 9. až 14. hodinou. V roce 2009 policisté z obvodního oddělení PČR Orlová vyjížděli celkem k 21 vykradeným bytům a k 18 rodinným domům. V následujícím roce situace nebyla o nic příznivější. Počet vloupání do bytů vzrostl na číslo 38 a rovněž i počet případů vloupání do rodinných domků se zvýšil, a to na 29. Za první tři měsíce letošního roku policisté vyšetřují jednu krádež vloupání do bytu a 21 vloupání do rodinných domků," doplnili informace orlovští příslušníci Policie ČR.

A co zloděje v bytě nejvíce zajímá? Jsou to převážně peníze a pak takové věci, které může  snadno a hlavně rychle prodat. Majitele bytu tak během krátké chvíle připraví nejen o majetek, ale také o pocit bezpečí.

"V případě, že své vstupní dveře naleznete pootevřené a zdá se vám, že vás někdo nepovolaný navštívil, ihned volejte policii. Byt neuklízejte, ponechte ho v takovém stavu, v jakém jste ho našli. Policie doporučuje, aby občané měli zapsaná výrobní čísla, popřípadě pořízenou fotodokumentaci cenných věci. To vše může být vodítkem při pátrání po odcizených věcech a snazšímu odhalení pachatele či nalezení odcizených věcí,"  uvedl nprap. Jaroslav Kus z Preventivně informační skupiny policie v Karviné.

Výběr článků

Načítám