Hlavní obsah

Policisté se snaží objasnit starší případ vraždy muže nalezeného v Labi

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedná se zatím o takzvaný pomníček, případ, který je stále otevřený a čeká se na nějaký nový poznatek. Zavražděným je Polák, který uprchl z domoviny, když mu tamní policie byla na stopě kvůli kriminálním deliktům. V roce 2014 byl vyloven u Mělníka z Labe, smrt byla kvalifikována jako vražda.

Foto: PČR
Článek

Krajští kriminalisté vyšetřují případ nálezu mrtvého mužského těla v řece Labe, na okrese Mělník v obci Dolní Beřkovice v prostoru tamních zdymadel. K nálezu těla byli kriminalisté přivoláni 15. dubna 2014, na místě bylo zjištěno, že se jedná o muže nezjištěné totožnosti.

„V případu byla nařízena soudní pitva, na jejímž základě byla potvrzena násilná smrt a případ byl kvalifikován jako zločin vražda. Doba smrti byla stanovena několik týdnů až měsíců před nálezem těla zemřelého. Muž u sebe neměl žádné doklady totožnosti, ani nic co by vedlo k jeho ztotožnění. Teprve na základě porovnání otisku prstů bylo zjištěno, že se jedná o cizince polské národnosti (Marcin Jaroslaw Bala, nar. 1972), v době nálezu 41letého, původně bytem v Gdaňsku,” informovala policejní mluvčí Marcela Pučelíková.

Při vyšetřování se zjistilo, že muž v minulosti nepravidelně navštěvoval Českou republiku, hlavně Prahu. Z domoviny odešel kvůli podezření, že se v Polsku dopustil krádeže šperků a finanční hotovosti.

Kriminalisté dále zjistili, že se v Polsku se naposledy vyskytoval v červenci roku 2013. Od konce měsíce červenec 2013 pobýval v pronajatém bytě na Praze 10, Strašnice, v Kralické ulici. Zde ho naposledy viděli 20. února 2014 a jeho poslední zaznamenaný výskyt, tj. doba, kdy byl ještě s jistotou naživu, je dne 20. března 2014.

Muž měl vztah k České republice, a především k okresu Mělník. Jeho otec zde na konci osmdesátých let pracoval a on jej navštěvoval. Od počátku 90. let také nepravidelně pobýval na území ČR, zejména v Praze. Navštěvoval herny, v tomto prostředí by jeho pohyb mohl někdo zaznamenat.

„Bylo zjištěno, že při svém posledním pobytu v Praze muž často používal jízdní kolo, a to jak při přepravě po Praze, tak k výletům po okolí. V době nálezu těla byl oblečen ve sportovním oděvu černé barvy a trekových bot, z čehož lze usuzovat, že před smrtí mohl cestovat na svém jízdním kole, které se nepodařilo najít. Mohlo by se jednat o sportovní jízdní kolo modré barvy," dodala Marcela Pučelíková

Popis muže: výška asi 185 cm, asi 90 kg, robustní postavy, kolébavé chůze, kulatý obličej, krátce střižené špinavé blond vlasy s čelními kouty, hnědozelené oči, pihy. Používal dioptrické brýle. Hovořil polsky.

Veškeré poznatky lze sdělit na lince 158 nebo na nejbližším oddělení Policie ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám