Hlavní obsah

Policisté na koních soutěžili v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu proběhlo ve Staré Bělé u Ostravy 15. mezinárodní setkání jízdních policií. Setkání se konalo pod záštitou primátora statutárního města Ostrava Petra Kajnara.

Foto: Josef Zajíc

XV.mezinárodní setkání jízdních policií v Ostravě. 1. 9.2012

Článek

Slavnostní zahájení proběhlo v areálu Jezdeckého klubu Baník Ostrava ve Staré Bělé u Ostravy.

Pořadatelé setkání rozdělili do tří soutěží pro všechny účastníky z České republiky, Slovenska, Polska, Německa a Maďarska.

První soutěží byl náročný parkur O Pohár ředitele Městské policie Ostrava. Ze všech soutěžících postoupilo nejlepších deset do druhého kola. Parkur byl změněn, zkrácen, ale překážky byly zvýšeny.

Dvojice kůň a jezdec dostaly zabrat. První soutěž se konala v dešti, a tak terén byl stále více rozmoklý. Závod vyhrál domácí reprezentant z Městské policie Ostrava Tomáš Novák na koni Solo Pandora před Daliborem Břečkou sedlajícího koně Tajfun z Policie ČR Zlín. Třetí místo obsadil Libor Zedníček na koni Markus opět z MP Ostrava. Čtvrtá byla Hana Pokorná ze Zlína na koni Hubert a na pátém místě Ladislava Nová s koněm Css.Estetica z MP Praha.

Než pořadatelé připravili překážky na další soutěž, předvedli se divákům jezdkyně a jezdci při voltiži, neboli akrobacii na koni.

Další soutěž Zrcadlové skákání dvojic "O Pohár primátora statutárního města Ostrava." kterou pořadatelé připravili, byla atraktivní jak pro jezdce, tak pro diváky. Na závodišti byly postaveny dva zrcadlově položené parkury rovnocenné délkou a postavením překážek. Vždy vystartovali dva koně. Která dvojice, jezdec a kůň, byla nejlepší, postoupila do dalšího kola.

Koně se svým jezdci jeli nadoraz, a tak soutěž byla velmi napínavá. Po postupném vyřazování zůstali čtyři nejlepší. Zvítězil Libor Zedníček s koněm Markus z MP Ostrava. Druhý byl Přemysl John na koni Listr z PČR Zlín. Třetí pozici vybojoval Gregorz Wypchlak z Polska s koněm Dumny z Czenstochowe. Čtvré místo obsadila německá jezdkyně Sylke Schneider na koni Scotch.

V 15,30 byla zahájena hlavní odborná soutěž v činnosti policejních koňů a jejich jezdců, speciální policejní parkur "O pohár hejtmana Moravskoslezského kraje". Na parkuru byly připraveny speciální překážky, které modelují skutečné podmínky při eventuálním zásahu pomocí policejního koně. Jezdci museli svého koně zvládnout při překonávání hořící překážky, překonávání vodního brodu, vytlačování pomocí míče velikosti koně, protlačení bariérou či proběhnutí úzkým průzorem. To vše v dost náročném čase.

Do dalšího kola postoupili ti, kteří toho času dosáhli. V druhém kole byli ještě náročnější překážky a úkoly. Koně museli chodit bokem, ustát střelbu, vyběhnout do schodů a ze schodů a překonat další speciální překážky.  

Po celé soutěžní odpoledne bylo patrné, že členové jízdní policie berou svoji práci vážně a sebe i své svěřence neustále, trpělivě a speciálně připravují. 

Konečné a úplné výsledky a informace: www.mpostrava.ct

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám