Hlavní obsah

Pole pod památnou horou Říp uklidí dobrovolníci

Novinky, Tomáš Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divoká skládka byla v lokalitě nedaleko borového lesíku u Vražkova na Litoměřicku ještě v časech, kdy tudy nevedla dálnice D8. Při její výstavbě byla sice zlikvidována, ale od té doby se na tomto místě objevila několikrát.

Foto: Tomáš Pokorný
Článek

Pole v blízkosti památné hory Říp, na rozhraní katastrů Vražkova a Straškova - Vodochod, připomíná autovrakoviště. Naleznete zde pneumatiky, autosedačky, plastové díly a další odpad. Neustálý úklid této lokality stojí obce velké úsilí i peníze.

Obě obce se rozhodly, že skládku zlikvidují společně a vlastními silami. „Zajistili jsme kontejnery a odvoz na skládku. Oslovili jsme dobrovolné hasiče, myslivce, sportovce a dobrovolníky. Každý, kdo má chuť pomoci, bude vítán v sobotu 28. března od 9 hodin přímo na skládce,“ řekla starostka obce Vražkov Jaroslava Smetanová (ČSSD).

Její obec při odhalování pachatelů úzce spolupracuje s Policií České republiky. Na vytipovaná místa bylo dokonce umístěno několik fotopastí, kterou celou oblast monitorují. Přesto se viníky většinou dopadnout nedaří.

Starostka proto hledala efektivnější a hlavně stálé řešení. A našla ho: „Až toto místo zrekultivujeme, vybudujeme zde kompostárnu, která díky nepřetržitému provozu a pohybu lidí sníží riziko opětovného založení skládky,“ uzavřela Smetanová.

Pokud chcete přiložit ruku k dílu a pomoci s úklidem skládky, na místo se dostanete polní cestou od straškovského hřbitova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám