Hlavní obsah

Pojedou čeští reprezentanti v badmintonu na mistrovství světa do Číny?

Novinky, Lubor Popelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladí čeští reprezentanti v badmintonu Alžběta Bášová a Jakub Bitman si vybojovali postup na mistrovství světa v Číně. Z důvodu problematického financování malých sportů u nás je však jejich účast nejistá a tak na Facebooku spustili projekt Pojedeme na MS? a prosí veřejnost o co největší podporu.

Foto: Pepa Rubáš

Nenechme je padnout na kolena...

Článek

Problém financování "malých" sportů se tak projevil ve své reálné podobě. Slovo "malých" je v uvozovkách zcela záměrně. Badminton je nejrychlejší raketový sport. Zejména v Asii se v mnoha zemích jedná o nejpopulárnější sport. U nás je situace diametrálně odlišná.

Sport je to malý zejména z hlediska zájmu médií i sponzorů, nikoli však z hlediska jeho atraktivity a oblíbenosti na rekreační úrovni. Počet komerčních badmintonových center roste jak houby po dešti a v loňské anketě o nejoblíbenější individuální sport skončil badminton již na čtvrtém místě. Takže uvozovky jsou jistě na místě.

Alžběta Bášová a Jakub Bitman jsou jediným českým párem, který se snaží disciplíně smíšená čtyřhra věnovat na skutečně profesionální úrovni. Jsou čtyřnásobnými mistry ČR ve smíšené čtyřhře. Nemají u nás ve své disciplíně konkurenci. Společný trénink zaměřují právě na mix a objíždějí turnaje po celé Evropě.

Díky výsledkům se probojovali nemilosrdným sítem kvalifikace mistrovství světa, které se uskuteční 5. - 11. srpna v Číně. Přesto svoji účast nemají jistou. Příspěvek od českého badmintonového svazu jim pokryje maximálně náklady na letenky, na pobyt a odpovídající přípravu již prostředky nemají.

Z těchto důvodů se rozhodli na Facebooku spustit projekt Pojedeme na MS? a prosí širokou veřejnost o co nejširší podporu. Čím více lajků a sdílení, tím větší šance na to, že se najde sponzor, který by jim pomohl uskutečnit jejich velký sen.

Chcete-li se o projektu dozvědět více a sledovat další připravované akce jako je soutěž či exhibice spojená s autogramiádou, navštivte stránku projektu www.facebook.com/PojedemeNaMs. Můžete tak přímo pomoci mladým sportovcům ve splnění jejich velkého snu.

Reklama

Výběr článků

Načítám