Hlavní obsah

Pohřešovaná žena z Kralup skončila svůj život pod koly rychlíku

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak během středečního odpoledne potvrdila mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Michaela Richterová, osoba nalezená v kolejišti po střetu s rychlíkem mezi Nelahozeveskými tunely a tamním zámkem je totožná s ženou, po které se během noci i dopoledne na Kralupsku intenzivně pátralo.

Foto: Martin Tlustý

Soupravě City Elephant se po střetu se ženou podařilo zastavit až v zatáčce vedoucí těsně pod nelahozeveským zámkem.

Článek

V lokalitě dopravně omezené Dvořákovy stezky je řada betonových únikových východů z tunelů, technických průchodů pod kolejištěm, odvodňovacích trativodů i přirozených jeskyněk ve zdejším pískovci.

Když se zde v těchto prostorách pohřešovaná osoba dokáže schovat i jen několik málo metrů od vstupu, je i pro velmi moderní termovizní snímače detekovatelná vcelku sporadicky, pokud vůbec.

Dvořákova stezka je přes den rovněž trasou pro stovky pěších a hlavně cykloturistů, mnohdy rovněž i jejich psů apod. Pro velké množství intenzívních pachů je zde proto při pátrání po pohřešovaných či hledaných osobách nasazení jinak špičkově vycvičených policejních psů v této mnoha intenzívními pachy přesycené lokalitě občas i velkou sázkou do loterie.

Před týdnem byly právě zde při obdobném pátrání aktivně použity obě policejní metody a úspěch se nakonec dostavil. Dvaašedesátiletá kralupská občanka ze sídliště Hůrka se však sítím policejních pátračů dokázala zřejmě vyhnout, bohužel ke své škodě. Ještě v jedenáct hodin dopoledne jsme si u policie ověřovali aktuálnost pátrání, o dvacet minut později již bylo všechno jinak.

Pohřešovaná žena se po malém a velmi příkrém svahu několik málo metrů doslova vydrápala do kolejiště nad Dvořákovou stezkou, které zde ještě před několika dny procházelo dlouhou a důkladnou obnovou včetně výměny kolejového podloží.

Žena si pro svoji smrt vybrala přibližně polovinu trasy mezi vyústěním tunelů na straně Nelahozevsi a zdejším zámkem, tedy prakticky nad Marinou Nelahozeves.

Následně se střetla s rychlíkem R688 Praha - Děčín, stalo se tak v 11:20 hodin. Žena neměla šanci přežít. Jako rychlík ve středu z Prahy jela ucelená souprava typu City Elephant, která na trase z Prahy do Děčína jinak zastavuje pouze v sedmi stanicích.

Provoz na trati byl ihned zastaven a na místo neštěstí vzápětí dorazil Hasičský záchranný sbor SŽDC z Kralup následovaný policisty a specialisty z odboru mimořádných událostí SŽDC. Přivolaný úřední lékař na místě konstatoval, že zranění ženy po střetu se soupravou City Elephant nebyla slučitelná se životem.

Ve 14:40 hodin byl dočasně obnoven obousměrný provoz po první traťové koleji kvůli průjezdu nejdůležitějších čekajících vlaků. Poté byl provoz znovu přerušen kvůli uzavření policejního šetření a předání pozůstatků zemřelé pohřební službě. Poté byl již vlakový provoz postupně obnovován v plném rozsahu.

K obdobným tragickým událostem u Nelahozeveských tunelů zde v posledních letech došlo v pondělí 28. června 2010, v neděli 16. září 2012, ve čtvrtek 11. září 2014 a naposledy v pátek 4. září 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám