Hlavní obsah

Pohlazení z přírody - petrklíče měly přivolat vytouženého milého

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příroda už nastartovala na jaro, kvete toho hodně, ptáci námluvně cvrlikají, začínají budovat hnízda. Kačeři pronásledují kačeny, začalo páření ondater, už se setkáváme s mladými zajíčky. Je jaro a k němu patří i zapalování lýtek. Mezi květinami spojenými s láskou je významný petrklíč.

Foto: D. Kubala

Primula

Článek

Prvosenka jarní, Petrův klíč byla považována za rostlinu magickou. Dívkám měla přivolat vytouženého milého.

Mají tu i prvosenkový endemit

„V areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava rozkvétají nyní různé druhy a hlavně lidmi vyšlechtěné kultivary v nejrůznějších barevných kombinacích, které často nalezneme v jarních nabídkách květinářů a zahradníků. Ve světě existuje asi 550 druhů prvosenek. Jedna z nich, český neoendemit Primula elatior var. corcontica, se přirozeně vyskytuje pouze v Krkonoších,” informovala mluvčí areálu Šárka Nováková.

Kvetou jako první

Za lidový název petrklíče vděčí tato skupina rostlin sv. Petrovi, který každý rok 22. února pomyslně odemyká jaro, a tvaru okolíku, který připomíná zuby klíče.

Botanické pojmenování tohoto rodu nám říká, že už naši předkové si povšimli rozkvětu těchto rostlin v době začínajícího jara, a proto je začali nazývat v překladu „prvními“ neboli primula (odvozeno od latinského primus).

Reklama

Výběr článků

Načítám