Hlavní obsah

Pohádky z Dobráčkova se dočkaly nového vydání a čeká je křest

Novinky, Simona Polcarová

Nového vydání v českém i slovenském znění se dočkala knížka pohádek Jiřího Vondráka Pohádky z Dobráčkova. Vystupuje v nich drak, vodník, čert, trpaslíci, krásná víla i princezna. Křest knížky, v níž podle slov autora přibylo legrace, se uskuteční 9. prosince od 17 hodin v brněnském klubu Šelepova.

Přebal nového vydání knihy Pohádky z Dobráčkova

Článek

„Kdysi jsem vyprávěl svým malým dětem klasické pohádky, a protože jsem jich moc neznal, některé oblíbené jsem několikrát opakoval – a často pletl. Děti mě opravovaly, a tak jsem si začal vymýšlet pohádky svoje. Ale i ty jsem při opakování pletl, tak jsem si je začal zapisovat. Pak přišla nabídla od vydavatelství...“  vzpomíná hudebník, dokumentarista, režisér i autor několika publikací Jiří Vondrák.

Na svém kontě už má mj. knižní tituly Bulat Okudžava – Poslední koncert, Bob Frídl – Potulný básník či Povídky z teskné kapsy.

Název vísky Dobráčkov, kde všechny postavičky žijí, není náhodný. Všichni až na jednu výjimku jsou hodní. „Na světě jsou spousty míst plných nepohody, utrpení, nenávistí, kde na sebe lidí nevraží, a já chtěl aspoň pro děti místo lásky, kde na sebe lidi vraží a jsou na sebe i uvnitř dobří,“ vysvětluje Vondrák.

K nejoblíbenějším hrdinům knížky patří podle něj i ohlasu dětí právě drak, čert Trojprdlík a vodník Kapička. Zatímco první vydání nepřímo iniciovaly Vodrákovy děti, s novou verzí Vondrák pomalu pomýšlí na vnoučata. „Rád bych jim četl pohádky, jaké měly rády moje děti,“ dodává autor. Navíc byla kniha rozebraná a už se nedá sehnat ani v antikvariátech.

Novou publikaci doplnila půvabnými ilustracemi pohádkových hrdinů Lucia Ondreičková. U Vondráka i vydavatele zabodovala nejvíc mezi padesáti zvažovanými malíři, neboť její obrázky nepostrádají něhu a svou poetikou nejvíce odpovídají vyznění knihy. Výtvarnice se osobně zúčastní také brněnského křtu.

Ještě před ním však přijde na řadu divadelní ztvárnění pohádky Jak vodník Kapička přišel o vodu v podání Divadelního studia V. Počítá se také s autogramiádou a přímo na místě si budou moci zájemci novou knihu v české i slovenské verzi zakoupit.

V minulosti se dočkaly jevištní podoby čtyři pohádky z Dobráčkova. Kromě vodníka Kapičky, jehož převzalo do repertoáru Studio V, na jevišti ožily příběhy O hodném čertovi, O krejčím Ondrovi a víle Janince a O dřevnících. Uváděly se v rámci dnes již neexistujícího Divadla šansonu. „Pokud se někdo ujme dalších, budeme jen a jen rádi,“ uzavírá Vondrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám