Hlavní obsah

Pohádkový les v Rychtářově opět na jedničku

Novinky, Petr Večeřa
Aktualizováno

Krásné počasí, přes 70 účinkujících, davy po roce se vracejících spokojených návštěvníků a spousta nových zvědavců - tak takový byl letošní Pohádkový les v Rychtářově na Vyškovsku. Akce se konala v sobotu 18. května.

Foto: Petr Večeřa
Článek

Je to už dávno, co vznikla v klubovně Moped Team Rychtářov myšlenka uskutečnit pro své vlastní a blízké ratolesti k oslavě Dne dětí pochod lesem se zastávkami v různých pohádkách.

Jak šel čas, obliba této akce stoupala vzhůru a nabírala sebou jako z kopce valící se sněhová koule nové dětské návštěvníky a jejich rodiče. Letošní ročník nebyl výjimkou a opět utvrdil pořadatelskou neziskovou organizaci, že směr a celková vize klubu jde správnou cestou.

Již v ranních hodinách se začaly v místě startu pětikilometrové procházky lesem scházet pohádkové bytosti z tradičních českých pohádek, aby se po hromadném focení odebraly na svá pohádková místa očekávat první skupinky zvědavých dětí. Pan král nervózně vyčkával své poddané, čarodějnice si v rychlosti dodělávaly své účesy, čerti hasili točeným pivem svou věčnou pekelnou žízeň a Krakonoš spolu s Kubou a hajným čekal na svého souseda Trautenberka. Hromadné foto, pár informací od vodníka a šup rychle na své povozy a rychle do lesa, člověčina se již blíží!

Chvilička na dodělání rekvizit, zopakovat si text, lok domácí slivovice proti divadelní nervozitě - to byl rituál v každé pohádce. A už je to tu! První skupinka se v dáli šine. Strážci lesa pouští skupinu branou a po prvních metrech Ježibába s Ježidědkem rezesmívají jak rodiče, tak zprvu vystrašené děti.

S další pohádkou, kde podle vzoru s čerty nejsou žerty, je opak pravdou a úsměv na tváři je znatelný u všech dětí. Ten se u Sněhurky se sedmi trapaslíkami,  přes vodníka, kuchtíka, krále a všechny další bytosti stále víc a víc stupňuje. Zdá se, že cesta z pohádky do pohádky snad nemá konce. Dvě a půl hodiny chůze terénem je znát ovšem pouze na rodičích. Děti s každým koncem pohádky vyráží jako průzkumný předvoj před skupinou vpřed aby objevily za první zatáčkou další pohádku.

V poslední pohádce dostává na konci scénky za uši Trautnberk od svého souseda Krakonoše a po té pán hor ohlašuje konečnou. To si oddechnou maminky táhnoucí lesem prázdné kočárky a každý polyká Krakonošovi z úst poslední informaci o následné poslední zastávce. Jedná se o lesní bar s vychlazeným točeným pivem a limonádou.

Po krátkém odpočinku je to už kousek zpět na start, ale i tak mohou nejvíce znavení se nechat odvést koňským spřežením. A kdo by přece jen měl stále energie na rozdávání, může jí nachat na skákacím hradě nebo jiných atrakcích. To už ale sluníčko pomalu zapadá, den končí a spolu s ním se opět brány Rychtářovského lesa na rok uzavírají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám