Hlavní obsah

Poetické setkání v galerii ve Zlíně představí sochaře Jiřího Jílka

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská galerie výtvarného umění připravuje ve 14. budově 14|15 BAŤOVA INSTITUTU další poetické setkání z cyklu Básníci v prostoru Zlín. Umělci a jejich příznivci si v prostorách stálé expozice galerie dají dostaveníčko v pátek 20. září od 18.30 hodin.

Foto: archiv KGVU Zlín

Jiří Jílek - Anděl spánku

Článek

Během večera se tak setkají tři múzy – poezie, hudba a výtvarné umění. Večer z poezie a deníků sochaře Jiřího Jílka nazvaný Perem i dlátem - svědectví osamělé cesty budou uvádět Anežka a Miroslav Kovalovi. Verše přednese básník Aleš Kauer a hudební doprovod zajistí zlínský umělec Radim Hanke.

„Během setkání budeme předčítat dopisy, básně a poznámky Jiřího Jílka (1925 – 1981), které jsou zachyceny v knize Stýskání mé je vývěr vod. Čtení bude prokládáno jazzovými improvizacemi zlínského výtvarníka a skvělého jazzového pianisty Radima Hankeho,“ informoval pracovník galerie a organizátor večer Pavel Petr.

Kniha, z níž se budou číst texty, tvoří příběh Jiřího Jílka a zároveň je i cenným svědectvím o době a lidech. Texty, vznikající v průběhu celého života, z větší části pak v klauzuře sobotínského ateliéru, však přesahují charakter osobní zpovědi a stávají se zobecňující reflexí osudu. Součástí knihy jsou i reprodukce autorových výtvarných děl.

Po skončení komponovaného večera si návštěvníci prohlédnou i stálou expozici galerie nazvanou Prostor Zlín | Řády vidění. Navíc zde bude také prostor pro neformální setkání s umělci.    

Reklama

Výběr článků

Načítám