Hlavní obsah

Podzimní Víkend na farmě se vydařil

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo zavítal poslední listopadovou sobotu na farmu Jiřího Zeleného v Horním Staňkově, rozhodně nelitoval. Právě zde, kam po většinu roku kromě místních obyvatel nikdo "přespolní" nezabloudí, uspořádali majitelé farmy spolu s dalšími partnery na závěr letošního roku zajímavou předadventní akci.

Foto: Ivo Šašek

Podzimní víkend na farmě

Článek

Pro někoho byla zážitkem již jen prohlídka farmy, na které se chová holštýnský skot, a seznámení  nejen s jejím provozem, ale i možnost bezprostředního kontaktu s "hlavními  účastnicemi show", dojnicemi produkujícími v průměru 30 litrů mléka denně.

Technicky zaměření návštěvníci sledovali robota na dojení, který dokáže během dne každou krávu dva až třikrát podojit bez zásahu lidské ruky. A děti byly asi nejspokojenější u individuálních boxů s telátky.

Vzhledem k tomu, že farma se nachází na samém úpatí šumavských lesů, daleko od města a některých civilizačních vymožeností, tak pro dobrodružněji založené povahy připravili zkušení lektoři minikurzy přežití v přírodě. Na nich si mohly nejen děti, ale i dospělí, vyzkoušet, jak si uprostřed divočiny poradit v případě nouze. Jak rozdělat oheň bez sirek, jak si zajistit pitnou vodu a jídlo, jak si přivolat pomoc.

Naopak ti, kdo vyhledávají klidnější trávení volného času, měli možnost si vyzkoušet svoje znalosti v poznávání hospodářských zvířat a rostlin. Specialitou bylo poznávání bylinek se zavázanýma očima podle jejich vůně.

K občerstvení byly po celou dobu speciality z produkce farmy a návštěvníci dostali i katalogy vítězných produktů soutěže regionální potravina v celém Plzeňském kraji. Kdo si chtěl v teple odpočinout, mohl se dívat na krátký film, jak se hovězí maso bourá a dále zpracovává, mistr řezník vše vtipně a zasvěceně komentoval.

Certifikát o absolvování zážitkového víkendu na farmě pro každého účastníka byl samozřejmostí, okořeněnou i vlastním výtvarným počinem. Většina dětí měla možnost si na místě vymyslet vzor na vlastní farmářské tričko a hned na místě si ho namalovat.

Symbolické bylo, že na závěr Podzimního víkendu na farmě v Horním Staňkově začalo hustě sněžit a i příroda tak ukázala, že je třeba začít přes zimu nabírat síly na jaro.

„Ukazuje se, že mnoho lidí nemá konkrétní představu, jak se chovají hospodářská zvířata, či jak se vyrábí potraviny,” okomentovala Ing. Markéta Janotová z DCK West, družstva, které se na akci organizačně podílelo, tříhodinový maraton aktivit. „Touto zábavnou formou se lidé nejen poučí, ale stráví příjemné chvíle na zajímavých místech, kterých u nás v Pošumaví je celá řada. Již připravujeme Jarní víkend na farmě v roce 2016.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám