Hlavní obsah

Podplukovník in memoriam Jan Hrubý, účastník výsadku Bioscop, by oslavil 100 let

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 4. března uplyne 100 let od narození podplukovníka in memoriam Jana Hrubého. Kunovický rodák, účastník zahraničního odboje proti německému fašismu zahynul společně s dalšími šesti parašutisty, v kryptě pod kostelem sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici 18. června 1942.

Foto: Archiv Města Kunovice

Jan Hrubý

Článek

Jan Hrubý se narodil v Kunovicích v malém domku pod kostelem sv. Petra a Pavla, č.p. 3. Byl velmi nadaným studentem, ale rodinné poměry mu studia nedovolily, vyučil se číšníkem.

1. 10. 1937 nastoupil na vojnu k hraničářům, během své služby zažil dvě mobilizace. Po návratu do civilu však nezůstává v rodných Kunovicích, ale přes Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Bejrút se po dvou neúspěšných pokusech dostává k 1. Pěšímu pluku do Francie.

Po pádu Francie byl 13. července 1940 evakuován do Anglie, kde se jako příslušník československé zahraniční armády ve Velké Británii, účastní výsadku Bioscop a s dalšími šesti výsadkáři – A. Opálkou, J. Gabčíkem, J. Kubišem, J. Valčíkem, J. Bublíkem a J. Švarcem byl nasazen do protektorátu.

Jeho spolubojovníci spáchali 27. 5. 1942 v Praze-Libni atentát na zastupujícího říšského protektora a šéfa RSHA Reinharda Heydricha. Jan Hrubý byl v záloze. Skrýval se spolu s atentátníky v kryptě kostela, kde si po památné větě „My jsme Češi, my se nevzdáme,“ vzal život.

1. 12. 1945 byl in memoriam jmenován podporučíkem pěchoty a zároveň povýšen do hodnosti poručíka pěchoty, 17. 6. 1948 byl povýšen do hodnosti nadporučíka pěchoty a 30. 6. 2002 do hodnosti podplukovníka pěchoty.

Dlouhá léta se o jeho osobě stejně jako o dalších příslušnících zahraničního odboje v západní Evropě na veřejnosti příliš nemluvilo. Širší veřejnost byla s jeho osudem více seznámena až po roce 1989, po obnovení samostatnosti Kunovic, díky aktivitám tehdejšího vedení obce v čele s tehdejším starostou, Jiřím Demlem. Ten se osobě Jana Hrubého věnuje intenzivně řadu roků a v letošním roce by měla být představena jeho kniha věnovaná životu tohoto kunovického rodáka.

V Kunovicích proběhne série akcí připomínajících toto výročí, včetně odhalení nového památníku Jana Hrubého v prostoru mezi kostelem sv. Petra a Pavla a jeho rodným domem. Památník tvoří kamenný solitér z lomu v Bzové, na němž bude umístěna pamětní deska a odlitek dochovaného podpisu Jana Hrubého. Odhalení památníku proběhne ve středu 4. března v 18.45 hodin po skončení Mše svaté.  Poté v nedalekém Panském dvoře bude promítnut film Jiřího Demla z dílny iCard Cesta za návraty, který je Janu Hrubému věnován.

V pátek 6. 3. dopoledne proběhne v sále Panského dvora přednáška o určená žákům ZŠ, po jejím skončení se bude konat v budově městského úřadu vernisáž výstavy mapující osudy Jana Hrubého. Výstava bude pro veřejnost otevřena od 9. do 13. 3. v době od 9 do 16 hodin.

„Úroveň národa se pozná podle toho, jak se chová k hrobům svých padlých. Jan Hrubý s nasazením vlastního života se zcela výjimečným způsobem zasloužil o obranu své vlasti. Padl za naši svobodu. Při příležitosti 100. výročí jeho narození město Kunovice vybudovalo Janu Hrubému důstojný památník, který i dalším generacím bude připomínat jeho hrdinství a vlastenectví,” uvedla Ivana Majíčková, starostka Kunovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám