Hlavní obsah

Podluží v písni a tanci vzdá hold Josefu Rampáčkovi

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neméně krásný jako jiné folklorní festivaly je Podluží v písni a tanci každoročně pořádané v Tvrdonicích, přestože z diváckého hlediska je tato velká akce ve stínu jiných festivalů. Nezaslouženě.

Foto: OÚ Tvrdonice

Podlužáčtí mládenci v průvodu.

Článek

Milovníci folkloru se mohou 1.  až 3. června přesvědčit, že stojí za to navštívit festival Podluží v písni a tanci. Letos se koná už 65. ročník a opět se bude prezentovat doslova celé Podluží. Přehlídka bude letos ve znamení 100. výročí narození zpěváka a folkloristy Josefa Rampáčka.

Pýchou a zvláštností slavnosti je svážení chasy na vozech tažených koňmi. Dalším z pomyslných vrcholů je soutěž verbířů regionu o titul Stárka Podluží, která je i nominační pro finále konané při mezinárodní festivalu ve Strážnici. Jsou to evergreeny, na které se těší všichni pravidelní návštěvníci a fanoušci.

Kolik dojede šohajů? Který nový Stárek Podluží bude pacholky vítat? A dojede víc koní než loni? To jsou otázky, které se na konci května ozývají nejčastěji.

Zahájí tradičně dechovky

O zahájení se tradičně stará přehlídka dechových hudeb, kterých vystoupí pět, každá bude reprezentovat svou část regionu. „Jelikož si musíme vychovávat i novou generaci, je nepsaným pravidlem této přehlídky, že jako předskokan dostává příležitost mládežnický dechový orchestr nebo mladá dechová hudba,“ vysvětlují organizátoři zařazení mladé dechovky.

Mládeži bude patřit také velká část sobotního programu. Večer pak přijde na řadu soutěž o Stárka Podluží a poté hlavní pořad věnovaný 100. výročí narození zpěváka a folkloristy Josefa Rampáčka. V medailonku vystoupí cimbálová muzika Břeclavan, jeho dcera Božena, syn Jožka a snacha Eva a Mužský sbor Kostice-Tvrdonice.

Nedělní dopoledne vše vypukne na náměstí, kde bude začátek svážení chasy na koňských povozech. Festivalový areál pak bude plný zajímavých pořadů, ve kterých vystoupí i zahraniční hosté.

Historie slavnosti začala v roce 1946. Při příležitosti pokládání základního kamene Slovácké chalupy proběhlo v prostorách dnešního přírodního amfiteátru první Národopisné odpoledne za účasti domácích členů Slováckého Podlužáckého krůžku a skupin z okolí. Za léta konání se měnil obsah, úroveň i doba konání festivalu, až se ustálil na pevném základním scénáři. 

Kdo byl Josef Rampáček?

Josef RAMPÁČEK  *10.9.1918,  †1.1.1987 – lidový zpěvák. Jožka Rampáček zpíval od mladosti, zpíval hodně s Jožkou Severinem. Počátkem 40. let jej doporučil spolu s dalšími třemi Tvrdončany dirigent Rafael Kubelík do inscenace Janáčkovy opery „Její pastorkyně“ v Národním divadle v Praze, aby zde účinkovali jako rekruti. Jožkův pěvecký projev byl však osobitý, jako sólista absolvoval po republice velký počet vystoupení se souborem Břeclavan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám