Hlavní obsah

Poděbradská knihovna v novém, stará radnice prošla generální rekonstrukcí

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1872 založil studentský spolek v Poděbradech Občanskou knihovnu. Ač potřebná a uznáníhodná instituce, neměla to v další své existenci vůbec jednoduché.

Foto: Jan Řehounek

Stará poděbradská radnice je sídlem knihovny.

Článek

Sužoval ji nedostatek finančních prostředků, často se musela stěhovat, kolísal počet čtenářů, na knihovním fondu se negativně podepsaly rovněž ideologické čistky padesátých let a doby normalizace po roce 1968. O čtenáře se starali dobrovolníci, teprve od roku 1920 tu byl jeden placený knihovník, až v roce 1951 byla zařazena do jednotné soustavy knihoven s profesionálními knihovníky.

V roce 1930 se městská knihovna nastálo nastěhovala do budovy staré poděbradské radnice. Původně měšťanský dům ze 16. století, v roce 1775 přestavěný na radnici, neskýtal již v té době ideální podmínky pro knihovnu, dalších osm desetiletí se jen zhoršovaly. V posledních letech už do knihovny zatékalo, opadávala omítka, plesnivěly zdi, nevyhovovaly rozvody, docházelo ke statickým poruchám. Knihy trpěly, knihovníci také.

Za posledních tři čtvrti roku se však stal téměř zázrak. Stará radnice prošla díky pochopení radnice současné generální rekonstrukcí za 18 miliónů korun a v pondělí 5. září byla novotou zářící Městská knihovna v Poděbradech znovu otevřena. Nutno ještě podotknout, že za nové vybavení knihovny byly zaplaceny další 3 milióny korun, je bezbariérová a má k dispozici i příjemné venkovní atrium.

V přízemí nabízí knihovna čítárnu, hudební oddělení, studovnu s internetem a informační středisko, v prvním poschodí půjčovnu pro dospělé a přednáškový sál, podkroví pak patří dětem (777 registrovaných dětských čtenářů).

„Doba rekonstrukce nebyla pro nás vůbec jednoduchá,“ svěřuje se vedoucí knihovny Vladimíra Zemánková. „Půjčovali jsme v náhradních prostorách. Nejsložitější však bylo několikeré stěhování. Ale náš kolektiv se s velkým nasazením se vším vyrovnal a už se všichni těšíme, že budeme moci čtenářům nabídnout krásné prostředí.“

Jestliže při svém založení měla Občanská knihovna 600 knih, v následujícím roce 2000 a 298 čtenářů, současní čtenáři, jichž je registrováno 3350, si mohou vybírat ze 42 000 svazků a k tomu mají ještě k dispozici 5500 zvukových a obrazových nosičů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám