Hlavní obsah

Pod hrabalovskou knihou je podepsáno čtrnáct literárních vědců a historiků

Novinky, Jan Řehounek

Na jaře v roce 2017 proběhla v Nymburce mezinárodní konference připomínající 20. výročí úmrtí spisovatele Bohumila Hrabala s názvem Schizofrenická historiografie – Literatura Bohumila Hrabala v dějinných zlomech krátkého 20. století. Nyní vyšel sborník příspěvků z dané konference.

Foto: Jan Řehounek

Křest knihy - Jiří Černý, organizátor konference, Jakub Češka, Miloslava Slavíčková, Marek Ďurčanský a Holt Meyer.

Článek

Tehdy akce ukázala, že je Bohumil Hrabal a jeho tvorba nejen živým tématem literárních vědců a historiků, ale že stále vyvolává neutuchající zájem čtenářské veřejnosti.

Nyní, sice se značným odstupem, ale v reprezentativní podobě, vyšel sborník příspěvků z této konference. Z dvaceti, které byly 30. března a 1. dubna v Nymburce předneseny, jich obsahuje čtrnáct.

Jejich autory jsou Marek Ďurčanský (Ústav dějin a archiv UK Praha), Holt Meyer (Universität Erfurt, SRN), Petra James (Université Libre de Bruxelles, Belgie), Michal Plavec (Národní technické muzeum Praha), Hana Píchová (University of North Carolina, USA), Radek Diestler (Muzeum a archiv populární hudby Praha), Miloslava Slavíčková (Lunds universitet, Švédsko), Josef Fulka (Fakulta humanitních studií UK Praha), Jan Tlustý (Masarykova univerzita v Brně), Joanna Goszczyńska a Aleksander Kaczorowski (Institut Slawistyki Zachodniej i Poludniowej, Polsko), Jiří Pelán a Blanka Činátlová (Filozofická fakulta UK Praha) a Petr Kotyk (Památník národního písemnictví Praha).

Ve čtvrtek 19. září se v Městské knihovně v Nymburce sešli ke křtu knihy v komorním složení někteří autoři – až ze švédského Lundu přijela doktorka Slavíčková a z Erfurtu Holt Meyer (mimochodem Američan), editoři Jakub Češka (Fakulta humanitních studií UK Praha) a Marek Ďurčanský, místní organizátoři konference a členové Klubu čtenářů Bohumila Hrabala v Nymburce.

„Předkládaná monografie nabízí vějíř rozmanitých inspirativních četeb, které svědčí nejen o zmiňované nevyčerpatelnosti Hrabalovy tvorby, nýbrž také o její aktuálnosti. Bohumila Hrabala můžeme tudíž číst jako osobitého kronikáře 20. století,” řekl na úvod setkání Češka.

Knihu vydalo nakladatelství Scriptorium.

Reklama

Výběr článků

Načítám