Hlavní obsah

Pochod zombie zaplaví Brno

Novinky, Michal Rapco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha, Plzeň, Hradec Králové – to jsou jen některá z českých měst, která zažívají pochody oživlých mrtvol, jinak známých spíše z hororových děl. A ačkoliv Brno není zrovna nejmenší město České republiky, doposud průvod zombies nezažilo. To se změní ve středu 27. března.

Foto: Ema Baarová
Článek

Začalo to poměrně nenápadně – v roce 2000 byl první pochod v Milwaukee v USA se 60 zúčastněnými. Ovšem od té doby se celá akce jako lavina šířila Amerikou a převalila se i do Evropy.

„Hlavními šiřiteli a účastníky jsou studenti, ti jsou totiž pro každou blbost,“ říká Ondřej Poustecký, pořadatel chystaného Zombie Walku v Brně. „Česká historie pochodu je ale kratší, poprvé se tu zombies v ulicích objevili v Praze před šesti lety“.

Pokud také patříte k většině, která si něco takového nedokáže představit, zde je malé představení – Zombie Walk znamená doslova to, jak si tento název přeložíte, tedy pochod oživlých mrtvol, za které se maskují fanoušci hororových filmů. Některé masky mohou být i poněkud „detailnější“ a tak ne pro každého pozorovatele příjemné.

„Je to spíše hodně netradiční forma zábavy, ale v žádném případě rozhodně ne nějaká forma protestu či demonstrace, jen se chceme bavit,“ říká pořadatel Poustecký a dále dodává: "Sice to může někoho vyděsit, ale to není účelem, i když platí pravidlo, že čím děsivější maska, tím víc popularity. Rád bych, aby na pochod lidé nahlíželi jako na zajímavé zpestření, prostě chci v Brně zkusit něco nového, co toto město doposud nezažilo."

Podle facebookové stránky akce se chystá zúčastnit přes 900 lidí, ale jak říká pořadatel: "Úspěch by bylo 400-450 účastníků, je to přece teprve poprvé. Ale zároveň je potřeba, aby akce jen tak nevyšumněla a uspořádala se i příští rok."

Ondřej Poustecký odpověděl na otázku, proč se rozhodl pochod uspořádat. "Protože je to super akce. Sám se těchto pochodů samozřejmě zúčastňuji a přišlo mi divné, že v takto velkém studentském městě, jakým Brno je, se nic takového nikdy nekonalo. Já se například zúčastňuji pochodů v Hradci Králové," uvedl.

Pochod začne ve středu 27. března v 19.30 registrací na Zelném trhu. Trasa vede přes náměstí Svobody, ulici Rašínovu na Moravské náměstí a zakončení bude u Lužáneckého parku. Odtud se účastníci přesunou na after-party na Melodce. Zde také porota vybere prvního vítěze brněnské Zombie roku 2013. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám