Hlavní obsah

Pochod za krásami památek v Pilníkově a okolí uctil významné výročí

Novinky, Jaroslav Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 28. října se slavilo 95. výročí vzniku samostatné Československé republiky. V Pilníkově je oslavili Pochodem za krásami drobných památek v okolí města.

Foto: Jaroslav Blažek

Většina účastníků pochodu u pomníčku z roku 1852

Článek

Celkem dvanáct zájemců o památky se sešlo hned v 9 hodin ráno na pilníkovském náměstí a vyrazili jsme směrem k nádraží a po staré cestě do Čermné a přes Vlčice zpět na pilníkovské náměstí.

Cestou nás starosta, a zároveň městský kronikář v jedné osobě, Jiří Haken seznámil s historií osmi pomníčků v okolí Pilníkova, kolem kterých jsme šli, a všech památek na pilníkovském náměstí. Dva pomníčky jsou letos čerstvě obnovené (kamenný kříž z roku 1802 a kamenný kříž z roku 1852), a také již byla (těsně před pochodem) opravena Boží muka u Vlčické zastávky.

Nevynechali jsme ani nejnovější pamětní desku, která je umístěna na místě, na kterém velmi ráda sedávala paní Miloslava Šlégrová, zesnulá dne 18. dubna 2013 v nedožitých 77 letech, kterou zřídila její rodina.

Závěr našeho putování končil opět na náměstí, kde jsme se seznámili s historií všech památek zde se nacházejících. Počínaje morovým sloupem, přes kašnu s pelikánem až po stále neopravený kostel Nejsvětější Trojice.

Všem účastníkům se pochod líbil a dozvěděli jsme se i řadu nových informací z historie městečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám