Hlavní obsah

Počátky u Chotěboře budou hostit domácí i evropský šampionát v akrobatickém létání

Novinky, Erika Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě významné akce v akrobatickém létání se uskuteční na letišti v Počátkách u Chotěboře. Už tento týden začíná Mistrovství ČR, 5. srpna pak do Počátek zavítá evropská akrobatická špička.

Foto: Erika Nováková

Čeští reprezentanti (zleva) Miroslav Černý, Petr Kouřil, trenér Marek Hyka, Adam Ondrejka a Palo Weiss mají vysoké ambice.

Článek

Od 14. června budou na letišti soutěžit domácí piloti. Vyvrcholení akce proběhne v sobotu 17. června na chotěbořském náměstí, kde v rámci letošních Dnů města Chotěboř vyhlásí pořadatelé výsledky. Stane se tak zhruba ve 20 hodin.

„Na domácím šampionátu se představí zhruba 30 závodníků. Vzhledem k tomu, že od 5. srpna se na tom samém místě uskuteční mistrovství Evropy v kategorii Advanced, někteří to pojali i jako přípravu právě na „Evropu“,“ informoval za pořadatele Jan Adamec.

Mistrovství České republiky zakončí v neděli 18. června dětský den a Airshow.

„Letos jsme tuto akci pojali v retro stylu,“ nastínil Jan Adamec. „Návštěvníci se mohou těšit například na originální kapelu Armády České republiky z Olomouce, Swing Dixie. Pro děti bude připraveno několik soutěží i akčních úkolů, jejichž plnění jim pak zajistí let balonem. Největším zážitkem kromě exhibičních letů by pak mohla být ukázka techniky první a druhé světové války. Velkou atrakcí bude jistě dvouplošník Polikarpov Po-2 Kukuruznik. A možná v rámci show i něco rozstřelíme,“ s úsměvem zve Jan Adamec.

Od 5. do 13. srpna pak bude letiště se statutem vnitrostátní dějištěm jedné z největších sportovních akcí na Vysočině, mistrovství Evropy v kategorii Advanced. Ambice uspět před domácím publikem má pochopitelně i český reprezentační tým.

„Rádi bychom skončili v horní polovině tabulky,“ potvrdil vedoucí české "repre" Marek Hyka.

„S kompletními týmy se představí Polsko, Francie a Německo. Dále přijedou piloti z Nizozemska, Belgie a Slovenska. Dokonce se u nás představí i závodník z USA,“ informoval Jan Adamec. Celkem se očekává zhruba 65 letců.

Letiště v Počátkách je na tuto významnou akci již perfektně připraveno. Od roku 2011 zde probíhala kompletní rekonstrukce zázemí, včetně runwaye a řídící věže. Tím letiště splnilo předpoklady na fungování veřejného vnitrostátního letiště.

Letiště má nejenom všechen komfort, ale splňuje i různá bezpečnostní kritéria. „Co se týče bezpečnosti, můžeme se klidně srovnávat s Ruzyní. Rentgeny sice nemáme, ale provádíme osobní prohlídky tak, aby vše bylo v pořádku,“ doplnil bezpečnostní manažer letiště Ivan Krejčí.

Naposledy se ME v kategorii Advanced uskutečnilo v roce 2005 v Hradci Králové, i proto je letošní akce pro všechny zúčastněné velkou výzvou. Rozpočet na tyto závody se pohybuje kolem 5 a půl miliónu korun, z čehož přibližně dvě třetiny pokryje startovní.

„Když si ale vezmete, že jedno letadlo stojí asi 7 miliónů korun, tak většina závodníků se neobejde bez sponzorského zajištění. Často se stává, že jedno letadlo vlastní několik nadšenců, kteří chtějí závodit a reprezentovat. Rozhodně to není levná záležitost. Jsme vděčni, že tuto akci zaštítily různé firmy a společnosti z okolí. Velmi si vážíme také podpory Kraje Vysočina a Města Chotěboř,“ dodal Jan Adamec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám