Hlavní obsah

Po stopách Paula Kupelwiesera, tvůrce Nových Vítkovic

Novinky, Tomáš Majliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřlivý rozvoj Vítkovických železáren na konci 19. století je spojen se jménem Paula Kupelwiesera, ředitele železáren, který se kromě rozvoje podniku rozhodl vystavět zcela nového města pro své zaměstnance. Historii jeho výstavby připomene v neděli 8. listopadu komentovaná prohlídka.

Foto: Tomáš Majliš

Radnice, závodní hotel a tělocvična Vítkovických železáren

Článek

Na počátku 70. let 19. století zasáhla Evropu jedna z prvních velkých  hospodářských krizí, která silně ochromila prosperitu ostravských průmyslových podniků, mezi nimi také Vítkovických železáren. Majitelé železáren se proto rozhodli prosperitu podniku nastartovat přijetím nového ředitele, Paula Kupelwiesera, který své schopnosti prokázal již v jiných hutních provozech. 

Po svém příchodu Paul Kupelwieser podnikl kroky, kterými výrazně zlepšil kvalitu produktů, zvýšil objem výroby a zároveň celou výrobu zefektivnil. Jedním ze způsobů, kterými svých cílů dosahoval, byla také promyšlená personální a sociální politika, která na přelomu 70. a 80. let 19. století vyvrcholila projektem tzv. Nových Vítkovic, továrního města, které mělo vzniknout na zelené louce zcela mimo prostor železáren a původní vesnice Vítkovice.

V následujících třiceti letech vzniklo v blízkosti železáren nové komfortní město. Příslušnost k podniku vyjadřovalo užitím jednotného stavebního materiálu - režného neomítaného zdiva, ze kterého byly vystavěny obytné domy, školy, kostel, nemocnice, radnice a jiné budovy občanské vybavenosti.

Během vycházky se návštěvníci projdou mezi prvními domy vystavěnými v Nových Vítkovicích, dozvědí se o bydlení v dělnických koloniích a životě obyvatel Vítkovic v dobách největší slávy Vítkovických železáren. 

Více informací o prohlídce, která se uskuteční v neděli 8. listopadu v 10.00 a 14.30, naleznete zde

Související témata:

Výběr článků

Načítám