Hlavní obsah

Po staletích odsloužil mši ve Skvrňově biskup, v rámci projektu Cesta sedmi kostelů

Novinky, Aleš Kacl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novodobý projekt znovuobjevování téměř zapomenutých sakrálních památek uzavřel letos už čtvrtou sezónu. Tentokrát Cesta sedmi kostelů zakončila své putování ve Skvrňově, a to v neděli 18. října, ve stejný den, kdy se zde slaví i posvícení na sv. Havla, jemuž je zdejší románský kostel zasvěcen.

Foto: Aleš Kacl

Zakončení Cesty sedmi kostelů a svatohavelského posvícení se ve Skvrňově zúčastnily desítky návštěvníků ze Skvrňova i okolí.

Článek

Kromě zajímavého nahlédnutí do historie zdejšího místa, svaté mše a připraveného posvícenského programu se mohli návštěvníci přesvědčit o znovuoživení kostela coby zdejší kulturní památky.

Cesta sedmi kostelů je zajímavý lokální projekt, který v sobě spojuje kulturu, historii i tradice. Návštěvníci se dozvědí nejen mnoho o místní historii a zajímavostech, ale třeba i o řemeslech, krajině a samozřejmě tradicích založených na křesťanství. Cesta sedmi kostelů je vzdání úcty směrem ke stavitelům chrámů, k řemeslu, umění, k možnosti předat dál poklady, které nám byly svěřeny.

„Cesta sedmi kostelů si klade za cíl obnovovat vztah lidí ke kostelům, k místu, ale i křesťanským tradicím, společenství a setkávání,“ uvedl farář Kamil Vrzal z Římskokatolické farnosti Uhlířské Janovice.

Zakončení Cesty sedmi kostelů na posvícení sv. Havla

Do Skvrňova i přes nepřízeň počasí dorazily desítky poutníků od kostela z nedalekého Vavřince. Vedl je farář Kamil Vrzal a nesl při tom symbolicky dřevěný kříž.

Nejprve si tak tedy návštěvníci mohli za zvuku kostelního zvonu prohlédnout udržovaný exteriér románského kostela s třípatrovou věží s trojobloukovými okénky. Z úst starostky Evy Knížákové se pak dozvěděli, že místo je v posledním desetiletí po dvacetileté odmlce stále více využíváno.

Z iniciativy Obce Skvrňov a místních rodin byly před jedenácti lety obnoveny Vánoční mše včetně doprovodného programu a v loňském roce i se zřejmě prvním, o to hezčím Betlémem.

V poslední době však možností, jak z této významné kulturní památky vytvořit místo pro setkávání místních i přespolních návštěvníků pomalu přibývá. Pomineme-li příležitostná společenská setkání, jako je pouť Sboru dobrovolných hasičů Skvrňov v případě jejich výročí, případně žehnání obnovenému zvonu v kostele, přibyly v poslední době právě pravidelné akce, jako je Noc kostelů (letos poprvé) nebo Cesta sedmi kostelů.

Kostelem znělo nově opravené harmonium

A tak aby kostel sv. Havla co nejlépe sloužil pro nejrůznější setkávání návštěvníků a příležitostné mše svaté, tak bylo v nedávné době opraveno například harmonium, tedy nástroj, který slouží místo varhan a je podobný pianinu.

Stejně tak se do skvrňovského kostela po zhruba dvaceti letech vrátily obrazy křížové cesty, jelikož původní vyobrazení bylo tehdy ukradeno. Pachatele se však podařilo objasnit. Postupné průběžné opravy dveří, na míru vyrobených dřevěných žaluzií, opravy hřbitovní zdi pak zakončuje v loni slavnostně požehnaný zvon sv. Petra, který kolem koruny nese nápis budící řadu otázek.

Po staletích sloužil mši ve Skvrňově biskup

Vzhledem k tomu, že už několik set let je kostel využíván jako filiální, tedy ne k pravidelným nedělním mším, je dozajista zajímavostí, že mši svatou v neděli v rámci zakončení letošní Cesty sedmi kostelů odsloužil biskup Mons. Karel Herbst.

Vzhledem k chybějícím záznamům a s vědomím historie kostela jde tak po staletích o pravděpodobně první mši zde slouženou biskupem nebo možná i zcela první v historii.

Reklama

Výběr článků

Načítám