Hlavní obsah

Po přečtení nového románu Petera Maye budete chtít navštívit Skotsko

Novinky, Iva Kulihová

Pokud jste již v minulosti četli velmi úspěšnou trilogii z ostrova Lewis, bude vás další příběh s kriminální zápletkou z mořem obklopených Hebrid bezpochyby zajímat. Knihu Ochráním tě, ve které hraje stěžejní roli textilní průmysl, tradice a zakořeněná nenávist, vydává nakladatelství Host.

Foto: KNIHCENTRUM.cz

Nová kniha Petera Maye Ochráním tě

Článek

Tajnosti, které se mohou vymstít

Příběh začíná v Paříži, kam manželé Niamh a Ruairidh Macfarlaneovi přijíždějí prezentovat svou oděvní značku Ranish Tweed na módní veletrh. Niamh na základě e-mailu od neznámého člověka a také podezřelého manželova chování vytuší, že Ruairidh udržuje poměr s módní návrhářkou Irinou Větrovovou.

Niamh je zklamaná o to víc, když si vzpomene, jak si Ruairidha vzala navzdory nesouhlasu své rodiny a opustila milovanou práci kvůli péči o rodinu a budování podniku. To ještě netuší, že zanedlouho uvidí oknem, jak oba milenci nastupují do auta, které vybuchne.

Nastává bolestná prázdnota a Niamh si společně s policií pokládá celou řadu otázek. Šlo o teroristický čin, nebo vraždu? Kdo by mohl mít zájem Ruairidha sprovodit ze světa? Zatímco pokračuje vyšetřování z francouzské i skotské strany, Niamh se vrací zpátky na ostrov Lewis a pátrá v minulosti, která by mohla být vodítkem k vyřešení případu. Na první pohled nepřehledný propletenec lidí a vztahů se začne po jednotlivých vláknech rozmotávat…

I krásná domovina skrývá nástrahy

Peter May si získal celosvětový věhlas sérií čínských thrillerů, a především pak vynikající trilogií z ostrova Lewis. Novým románem Ochráním tě potěší čtenáře úplně neotřelým tématem. Kontrastuje v něm stylový svět pařížské módy se skotskými přírodními scenériemi: Rozbouřené moře za výběžkem stoupalo jako spřežení bílých koní, kteří se hnali přes černé a růžové rulové rozsedliny a balancovali na pomalých, tmavě zelených vlnách Atlantiku.

Hrdí obyvatelé ostrova opředeného historií mají paměť jako slonové a vědí o sobě téměř všechno. Takové místo může být velmi přátelské, ovšem uživit se v něm vyžaduje velké úsilí. Potom stačí malá záminka třeba v podobě rivality, aby se z něj stalo peklo na zemi. Skalnaté pobřeží, mokřady, mlha a vítr dodávají knize tajemnou atmosféru míst s neprobádanou minulostí i přítomností.

Autor má čistý a stručný styl, který obohacuje vzpomínkami jednotlivých postav, retrospektivními pasážemi i zajímavostmi v podobě drobných detailů. Er-forma střídá kapitoly vyprávěné z pohledu Niamh, takže objektivní vidění vypravěče se prolíná se subjektivními pocity hrdinky. Čtenář, který se postupně dozvídá další a další podrobnosti, tak neztrácí pozornost.

Samotné provedení knihy je tematicky laděné – obálka má tvídový dekor nasáklý krví a písmo vypadá jako výšivka na textilním štítku. Pokud vás kromě detektivního žánru zajímá navíc téma módy, původu a výroby látek, zcela jistě vás tahle kniha nadchne.

Reklama

Výběr článků

Načítám