Hlavní obsah

Po Krvemlejnu málem zanikl i Harasov, prvorepublikový hotel smetánky

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Kokořínsko je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů. V sezoně tu proudí davy pěších, cyklistů i motorizovaných. Kromě pískovcových skal a hradu Kokořín je vyhledávaný i Harasov. Velký koupací rybník se stává místem zastavení. Přispívá k tomu i občerstvení, nyní samozřejmě okénkové.

Foto: Vratislav Konečný

Hotel Harasov

Článek

Kromě klasického občerstvení, i jídelního, tu čepují 9stupňového Plavčíka. Vedou tu i turistické cesty, včetně naučné stezky.

Hotel Harasov milovala prvorepubliková smetánka 

Po letech chátrání se konečně hnula oprava Harasov, kdysi chlouba oblasti, jezdila sem smetánka první republiky.

Rybníku se říkalo Novomlýnská tůň, dnes ho známe jako Harasovský. Bukolickou krajinu vlastnil Bedřich Lobkowicz, který u vodní plochy nechal roku 1913 zbudovat hotel. Tehdy tu nevedla silnice Kokořínským dolem, jak ji známe dnes.

V hotelu bylo 26 pokojů moderně zařízených, byl zde zaveden i telefon, což ve válečných letech nebylo vůbec běžné. Velký Máchův sál sloužil jako společenský salon. Samozřejmě tu byla výtečná kuchyně, hosté si potrpěli na vybrané pokrmy i nápoje. Jezdil sem například Oldřich Nový, bylo to jeho oblíbené místo.

Krvavá legenda

Lobkowicz hotel nazval po skalním hrádku Harasov, který se nacházel u výpusti. Z hrádku téměř nic nezbylo, jen balkónek u obydlí vysekaného do skály. Slouží jako rekreační objekt. Harasovský hrádek je někdy prezentován jako Krvemlejn, mlýnské kolo měla pohánět krev popravených loupežníků, kteří zprznili dceru majitele hradu.

Loupežníci, pověstní Petrovští, na Kokořínsku řádili, legendami o nich se nechal inspirovat i Karel Hynek Mácha. Harasov vystavěli koncem 14. století Harasové z Újezda, jméno mu dali podle svého rodu. Z nich vzešli Hrzánové a Homutové z Harasova, oba mocné rody. Asi po sto letech se hrad zaznamenává jako hrad opuštěný. Skalní sklepy využívali zdejší mlynáři. Na skále Krvomlejna je u cest je socha Ukřižovaného.

Skoro ho sežrala dřevomorka a zničili vandalové

Hotel se za minulého režimu stále využíval, byl majetkem Středočeských energetických závodů, poté Pražských energetických závodů. V 80. letech ho velmi nedbale rekonstruovali, dřevo začala pohlcovat dřevomorka, náklady na sanaci byly příliš vysoké.

Restituce ho navrátila majiteli, ten ale zemřel a dědicové se neshodli, co s majetkem. Harasov začal chátrat, nezachránila ho ani Společnost Harasov a. s. Po dalším chátrání konečně našel kupce. Prodával se s nedostavěným srubem pozemky a parkovištěm. Nyní je ve vlastnictví rodiny Veselých. Rekonstrukce probíhá ve spolupráci s památkáři, je vidět, že se hotelu začíná navracet jeho původní krása. Již teď nabízí řadu aktivit.

Další informace: www.harasov.eu

Reklama

Výběr článků

Načítám