Hlavní obsah

Plzeňští vysokoškoláci společně darovali krev

Novinky, Alena Lochmannová

Už podvacáté zorganizovali v uplynulém týdnu studenti Západočeské univerzity v Plzni a personál Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň akci na podporu dobrovolného dárcovství krve.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Možnost darovat krev s Univerzitním upírem využilo druhý listopadový týden 116 účastníků.

Článek

Možnost darovat krev s Univerzitním upírem využilo druhý listopadový týden 116 účastníků, přičemž pro 39 z nich to bylo vůbec poprvé.

Mezi dárci byli zastoupeni studenti všech fakult, zaměstnanci, absolventi

i lidé, kteří nejsou se ZČU nijak spřízněni. Nejvíce účastníků přišlo z fakult pedagogické (22), aplikovaných věd (13) a právnické (12). Poměrně výrazné zastoupení měli i dárci mimo ZČU.

„V jubilejním dvacátém semestrníku se nám podařilo zapojit všechny plzeňské fakulty včetně lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Univerzitní upír cílí především na prvodárce, kteří díky této akci zůstávají myšlence dobrovolného dárcovství věrní. Za deset let, kdy Upíra pořádáme, se na odběrových lehátkách vystřídalo 1154 prvodárců. I proto má plzeňská transfúzní stanice nejmladší věkový průměr dárců. Pokud bychom se pokusili orientačně vyčíslit množství odebrané krve, pohybujeme se kolem jednoho tisíce litrů,” konstatoval Petr Setvín z organizačního týmu.

20. semestrník Upíra byl slavnostně zakončen tradičním Upířím rejem, neformálním setkáním dárců a organizátorů, kterého se zúčastnil i rektor ZČU Miroslav Holeček.

Podrobná statistika a fotografie z akce budou umístěny na webových stránkách univerzitniupir.cz. Největší zájem o Upíra byl v jubilejním 10. semestrníku, kdy přišlo 272 lidí.

Na akci se společně podílejí studentský tým SKVAIP, Studentská komora Akademického senátu Fakulty pedagogické ZČU a personál Transfuzního oddělení FN Plzeň. Letos ji partnersky podpořil meziuniverzitní hokejový tým Akademici, Divadlo J. K. Tyla v Plzni a Stavovská unie studentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám