Hlavní obsah

Plzeňští středoškoláci obchodují a vedou vlastní firmu

Novinky, Alena Lochmannová

Smyslem středoškolského studia je nejen poskytnout studentům širokou teoretickou základnu všeobecných i odborných znalostí, ale především připravit je na jejich budoucí povolání. Jedním z projektů, který je do značné míry zaměřen na praktickou aplikaci znalostí studentů, jsou fiktivní firmy.

Foto: Alena Oudová

Firma Cleaners, s.r.o. byla založena v roce 2008 a od té doby realizovala celou řadu úspěšných obchodů a navázala cenné kontakty s ostatními firmami.

Článek

Svoji fiktivní firmu provozují také studenti Střední školy informatiky a finančních služeb v Plzni. Firma Cleaners, s. r. o. byla založena v roce 2008 a od té doby realizovala celou řadu úspěšných obchodů, zorientovala se v konkurenčním prostředí a navázala cenné kontakty s ostatními firmami. Náplní činnosti firmy Cleaners, s. r. o. je třídění, svoz odpadu, likvidace nebezpečného odpadu a výroba kontejnerů, popelnic a odpadkových košů.

"Fiktivní firma probíhá v rámci druhého a třetího ročníku. Zájemci z prvních ročníků se dostaví na fiktivní výběrové řízení jako fiktivní uchazeči o zaměstnání. Snažíme se, aby výběrové řízení vypadalo jako v reálné firmě. Naše zaměstnance vybíráme podle prezentace, zájmu a vystupování," informovala o projektu ředitelka firmy Cleaners, s. r. o., studentka třetího ročníku Veronika Suchá.

"Během prvních hodin si studenti vyberou své funkce ve firmě, které vykonávají po celou dobu svého zaměstnání," doplnila ji spolužačka Ivana Štálová.

Studenti s v rámci realizace firemních činností učí hospodařit s firemními financemi, orientují se na trhu v konkurenčním prostředí, prezentují firmu navenek, učí se uzavírat obchody a seznamují se s celou řadou běžných vnitropodnikových činností od nákupu, přes finanční řízení, personalistiku, reporting až po samotný prodej a PR.

V rámci výuky se studenti účastní veletrhů fiktivních firem, které jsou pro ně příležitostí k realizaci obchodů s ostatními firmami z celé České republiky. "Na veletrhu jsem byla již dvakrát a to v Plzni a v Mostě. Nejvíce mě zaujala možnost setkat se s jinými pracovníky různých firem a poznat nové podniky," uvedla studentka druhého ročníku Lenka Štěpánková.

V současné době studenti intenzivně pracují na nové firemní strategii, připravují nábory nových zaměstnanců z prvních ročníků a dokončují jarní reklamní kampaň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám