Hlavní obsah

Plzeňský kraj dál podporuje lokální včelaře

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 13. února se v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje uskutečnil odborný seminář Včelařství v Plzeňském kraji za účasti radního kraje pro oblasti životního prostředí a zemědělství Václava Štekla. Cílem bylo seznámit veřejnost s podporou včelařství v kraji.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Součástí semináře, kterého se zúčastnilo více než 120 včelařů z kraje, byla i odborná přednáška MVDr. Zdeňka Klímy.

Článek

Součástí semináře, kterého se zúčastnilo více než 120 včelařů z kraje, byla i odborná přednáška MVDr. Zdeňka Klímy z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno na téma Varroáza a její tlumení bez konvenční chemie.

Plzeňský kraj podporuje včelařství v regionu již od roku 2008.

„V minulých šesti letech byla z rozpočtu Plzeňského kraje vyčleněna částka dosahující téměř 10 miliónů korun. Cílem této podpory je omlazení členské základny, podpora výměny úlů za nové, moderní, které umožní efektivní včelaření a ošetřování včelstev, navýšení počtu včelstev a zajištění dostatečné opylovací služby,” vysvětlil Václav Štekl.

Dotace od Plzeňského kraje je určena stávajícím i začínajícím včelařům, kteří navíc mohou získat nejen finanční příspěvek na úl ve výši až 2500 korun, ale i příspěvek na pomůcky a vybavení.

Maximální dotace pro začínajícího včelaře tak může být až 12 000 korun, pro stávajícího včelaře 10 000 korun. Minimálně 2 procenta z celkové dotace je nutné využít na ozdravná opatření.

„Plzeňský kraj se snaží díky nastavení dotací přispět k omlazení členské základny, proto začínající včelaři jsou podpořeni minimálně 10 procenty z celkové roční poskytnuté dotace. Na Krajském úřadě Plzeňského kraje evidujeme od roku 2001 nejen počet včelstev, ale i včelařů. Jejich počet i přes stárnoucí základnu je právě i díky finanční podpoře ze strany Plzeňského kraje určené začínajícím včelařům stabilní,” dodal Václav Štekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám