Hlavní obsah

Plzeňský den s integrovaným záchranným systémem prožily stovky dětí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukázkou zásahu hasičů, záchranářů i policistů u dopravní nehody, při níž bylo nutné vystříhat z vozu zaklíněného těžce zraněného řidiče, začal ve středu 15. června Plzeňský den s integrovaným záchranným systémem.

Foto: Magistrát města Plzně

Osmý ročník akce, kterou připravilo město Plzeň, přilákal do areálu za OC Plzeň Plaza několik stovek dětí.

Článek

Osmý ročník akce, kterou připravilo město Plzeň, přilákal do areálu za OC Plzeň Plaza několik stovek dětí. Připravil pro ně nejen statické i dynamické ukázky techniky a výcviku jednotlivých složek, ale také program zaměřený na prevenci. Děti zkoušely například chůzi ve speciálních brýlích simulujících stav opilosti, připoutány ve voze zjistily, co se děje v případě nárazu a rotace auta, trénovaly prvky první pomoci, plnily testy pro malé záchranáře a další.

„Díky této akci můžeme dětem a mladým lidem ukázat techniku jednotlivých složek, ale i to, co záchranáři, hasiči, policisté a strážníci umí a co pro nás dělají. Není to jen jejich povolání, ale je to životní styl, poslání, které dělají srdcem,” řekl přítomným primátor Martin Zrzavecký.

Díky ukázce zásahu u dopravní nehody se děti dozvěděly, co mají jednotlivé složky na starost, jaká je jejich role i jaké mají například limity na dojezd k nehodě. Hasiči přímo před jejich zraky pomocí vyprošťovacího rozpínacího zařízení oddělili dveře vozu od karoserie.

„Používáme nůžky nebo rozpínací zařízení. Dokážou odtrhnout jakékoliv části auta a přestříhnout jakýkoliv materiál. Pro představu, když člověka kousne pes, má to sílu 13 atmosfér, kousnutí lva má sílu 40 atmosfér, naše vyprošťovací zařízení má sílu 710 atmosfér. Pomocí vyprošťovacího zařízení dokážeme otevřít nejen auto, ale třeba i tank,” komentovala zásah mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Od náměstkyně Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jany Vidunové děti zjistily, že než vyrazí sanitka se zraněným od nehody, musí záchranáři zajistit dotyčnému základní životní funkce.

„Cesta do nemocnice není vždy úplně nejkratší, také musíme vědět, kam ho chceme odvézt. To zjistíme na základě toho, že ho ošetříme a poskytneme mu přednemocniční neodkladnou péči,” vysvětlila. Podle ní se všichni z návštěvníků mohou někdy z pozice laiků stát malým záchranářem a někomu před příjezdem záchranářů pomoci.

„Máme tu i ukázky lavinové výbavy. V Čechách jsou dvě lavinové oblasti, Krkonoše a Jeseníky. My jsme sice ze Šumavy, která patří mezi nelavinové, nicméně asi před pěti lety se tam také lavina utrhla. Například na Špičáku, v lokalitě Černého a Čertova jezera se to může stát, stejně tak i v jižní části na Plešném jezeře,” uvedl záchranář z horské služby Aleš Janda.

Na programu bylo během dne také zadržení nebezpečného pachatele policií, policejní klub MuSaDo předvedl ukázky sebeobrany, lezecká skupina hasičů slaňovala, návštěvníci akce viděli speciální hasicí a řezací zařízení Kobra, prošli si stánky zaměřené na prevenci a další.  

Velké poutače BESIPu kolemjdoucí upozornily, že od roku 2010 zemřelo na našich silnicích přes 400 neviditelných chodců a cyklistů, informovaly proto mimo jiné o možnostech, jak se chovat, abych byl viděn v noci a za šera.

Plzeňský den s IZS připravily magistrátní odbory bezpečnosti a prevence kriminality a krizového řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám