Hlavní obsah

Plzeňská zoo má přírůstek – největší a nejmohutnější kočkovitou šelmu světa

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 17. prosince byl do plzeňské zoo dovezen dospělý samec vzácného a ohroženého druhu tygra ussurijského. Plzeňská zoo získala samce jménem Bajkal do chovatelské zápůjčky ze soukromého chovu ve středních Čechách.

Foto: Ivana Kalinová

Tygr ussurijský Bajkal bude v plzeňské ZOO novou společností pro tygřici Tsamaru.

Článek

Tygr ussurijský, známý také jako tygr sibiřský nebo tygr mandžuský, je největší žijící kočkovitou šelmou. Původně obýval rozsáhlé území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, dnes se vyskytuje na území východního Ruska v oblasti řeky Ussuri a jako ohrožený druh je zahrnut do Evropského záchovného programu.

Bajkal tak bude v plzeňské zoo novou společností pro tygřici Tsamaru. Jedinými odchovanými tygry v plzeňské zoo jsou zatím samičky Berry a Bella z května roku 2005. Bajkalův předchůdce tygr Boris se ukázal jako neplodný a pro další chov tudíž nevhodný - byl proto darován do zoologické zahrady ve Skopje v Makedonii. Bajkal je na rozdíl od něj prověřeným chovným samcem a chovatelé z plzeňské zoo věří v úspěšné spojení obou tygřích jedinců.

Příjezd tygra do plzeňské zoo byl komorní. Jak uvedl tiskový mluvčí plzeňské ZOO Mgr. Martin Vobruba, snažila se tím zoo předejít tomu, aby mělo zvíře zvýšený stres z nového prostředí.

Bajkal, původem z kanadského Calgary, se momentálně seznamuje s plzeňským prostředím. Ve výběhu by se měl objevit po plné aklimatizaci na nový domov. Kdy to asi tak bude?

"Přesný termín není možno zatím stanovit, může se jednat o 14 dní, ale klidně i 4 týdny. Zvíře si musí nejprve zvyknout na nové prostředí a musí poznat to, co dosud neznalo, tedy volný výběh. O možnosti spatřit nový exponát budeme naše návštěvníky včas informovat," uvedl pro Novinky.cz tiskový mluvčí plzeňské zoo Mgr. Martin Vobruba. 

Reklama

Výběr článků

Načítám