Hlavní obsah

Plzeňská radnice připravuje vybudování výtahu, práce chce spustit v květnu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň připravuje vybudování výtahu v budově své radnice na náměstí Republiky, součástí projektu bude i rekonstrukce sociálního zařízení ve třech patrech objektu.

Foto: Alena Lochmannová

Zahájení prací je plánováno na polovinu května, hotovo by mělo být do konce listopadu.

Článek

Zahájení prací je plánováno na polovinu května, hotovo by mělo být do konce listopadu. Město připravilo stavbu tak, aby měla minimální dopad na chod radnice, stavební práce proto budou pozastaveny při zasedání radních i zastupitelů, ve dnech svatebních obřadů i vítání občánků. Po dokončení projektu, jehož předpokládané náklady jsou 18 miliónů korun včetně DPH, bude radnice bezbariérová.

„Město tímto smaže svůj velký dluh vůči handicapovaným občanům. Po dokončení prací se dostanou do drtivé většiny objektu radnice bez problémů. Realizace ale bude velmi náročná, klade vysoké požadavky především na zajištění bezpečnosti osob v budově, na což se nyní připravujeme,” řekl primátor Martin Zrzavecký. Soutěž na zhotovitele by měla být vypsána v únoru.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře realizací výtahu ve střední části budovy na náměstí Republiky 41 a instalací zdvihací plošiny ve středové zdi  zázemí obřadní síně bude zpřístupněna většina veřejných prostor v komplexu budov náměstí Republiky číslo 1, 40 a 41 i pro imobilní občany.

„S ohledem na to, že výtahová šachta prochází stávajícím sociálním zařízením, bude v první etapě vybudováno nové sociální zařízení ve druhém a třetím nadzemním podlaží zadní části budovy a následně i v přízemí společně s WC pro imobilní občany,” uvedl Pavel Šindelář.

Vzhledem k tomu, že vybudování bezbariérového přístupu do budovy radnice navazuje i na bezbariérovou přístupovou cestu z ulice Pražská, usiluje město o získání státní podpory. Žádost o podporu ve výši 2,5 miliónu korun podalo na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR v programu Odstraňování bariér v budovách domů s pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů. Žádost byla podána začátkem ledna 2016, výsledek lze očekávat v termínu březen nebo duben.

„Etapy, první od května do srpna a druhá od srpna do listopadu, jsou navrženy tak, aby bylo možné i po dobu jejich realizace zajistit chod radnice. V uvedeném období jsme ale doporučili omezit výpůjčky a pronájmy zasedacích místností a reprezentativních prostor v budově na nezbytné minimum,” informoval Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.   

Důvodem budou hlučné bourací práce, při přepojování sítí může docházet k jejich výpadkům, objektem se bude stěhovat vybouraný materiál. Ve dnech zasedání městských orgánů, konání svateb a vítání občánků budou ale stavební práce přerušeny.

Projektovou dokumentaci připravil významný plzeňský architekt Jan Soukup. Za město má projekt na starost magistrátní odbor investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám