Hlavní obsah

Plzeň zahájila rekonstrukci a modernizaci úpravny vody

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni začala v tomto týdnu modernizace úpravny vody v lokalitě na Homolce. Stavba za 1,1 miliardy korun má zajistit kvalitu pitné vody v platných parametrech a posílit výkon současného zařízení. Modernizace má skončit 31. března 2016.

Foto: Magistrát města Plzně

V Plzni začala modernizace úpravny vody v lokalitě na Homolce.

Článek

"Pro Plzeň je rekonstrukce a modernizace úpravny klíčovým projektem města. Zajistit zásobování našich občanů pitnou vodou a zvyšovat její kvalitu je pro nás prioritou," uvedl primátor Martin Baxa.

Dlouhodobě významným a častým problémem razantní a rychlé změny jakosti surové vody z řeky Úhlavy je srážková činnost, proto je cílem projektu zajistit kvalitu pitné vody a stanovit výkon úpravny vody na maximálně 1000 litrů za sekundu.

Od roku 2011 má plzeňská úpravna vody výjimku krajské hygienické stanice. "Voda je sice pitná, ale pokud by se úpravna nerekonstruovala, obtížně bychom získávali další výjimku," konstatoval primátor Baxa a připomněl získání evropské dotace, jejímž prostřednictvím město zaplatí 60 procent nákladů.

Návrh koncepce rekonstrukce úpravny vody byl zpracován v roce 2007. "Stanovil čtyři základní doporučení, a to změnu výkonu úpravny vody pro dlouhodobý výhled, doplnění a opravu technologické části úpravny vody, tedy strojních a elektrických zařízení, stavební úpravy, které souvisejí s doplněním technologické linky úpravny vody, rekonstrukce a sanace stavebních konstrukcí a v neposlední řadě zajištění kvality pitné vody v parametrech daných vyhláškami," uvedl Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.

S ohledem na rychlé a nutné řešení bylo rozhodnuto, že rekonstrukce bude postupovat tak, aby především zajistila kvalitu pitné vody. Náklady na realizaci byly vyčísleny na 1,1 miliardy korun. Městu se podařilo na modernizaci úpravny vody získat z evropského Fondu soudržnosti 674 miliónů korun a ze Státního fondu životního prostředí dalších 40 milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám