Hlavní obsah

Plzeň trápí zhoršená kvalita ovzduší

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhoršená kvalita ovzduší, která v posledních dnech trápí i obyvatele Plzně, bude mít pravděpodobně setrvalý stav až do konce týdne.

Foto: Magistrát města Plzně

Zhoršená kvalita ovzduší, která v posledních dnech trápí i obyvatele Plzně, bude mít pravděpodobně setrvalý stav až do konce týdne.

Článek

Z tohoto důvodu doporučuje odbor životního prostředí plzeňského magistrátu obyvatelům města, aby omezili užívání automobilů a snažili se svým jednáním minimalizovat množství vypouštěných škodlivin do ovzduší.

"Žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť automobilové emise se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek. Dále vyzýváme občany, aby nespalovali na otevřených ohništích dřevo, rostlinné zbytky a jiný odpad ze zeleně, který za normálních podmínek spalovat jde, neboť emise z otevřených ohnišť mají významný podíl na zvýšené koncentraci suspendovaných částic PM10," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Svobodová.

Odbor životního prostředí zároveň doporučuje starším lidem, dětem a nemocným, aby omezili pobyt venku.

"Větrat je vhodné pouze krátce a intenzivně. Vzhledem k tomu, že zhoršená kvalita ovzduší může vyvolat především dýchací obtíže, odborníci radí zvýšit přísun vitamínu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám," doplnila Svobodová.

Reklama

Výběr článků

Načítám