Hlavní obsah

Plzeň se v centru města dočká nové odpočinkové zóny

Novinky, Alena Lochmannová

Plzeň a její občané budou mít novou odpočinkovou zónu u vody v centru města.

Foto: Plzeň 2015

Plzeň a její občané budou mít novou odpočinkovou zónu u vody v centru města.

Článek

Zbrusu nový multižánrový festival Náplavka k světu přináší všem návštěvníkům v období od 1. do 22. června nejen zvelebenou centrální náplavku podél řeky Radbuzy, ale i pestrý kulturní program pro nejmenší i dospělé.

Návštěvník zažije během festivalu od všeho něco - pohybové divadlo, vizuální umění, video projekce, koncerty, jarmarky, půjčovnu lodiček a koloběžek, kavárnu na břehu řeky, akrobaty na mostě, módní přehlídky a u Wilsonova mostu vedle bývalého domu Inwest  třeba i duhovou fontánu!

Organizátoři festivalu neusilují pouze o nabídku kvalitního kulturního programu, ale také o celkové oživení a úpravu středové části náplavky, kterou chtějí představit jako příjemné místo pro relaxaci a aktivní odpočinek. Této představě se přibližují dodáním speciálně navrženého mobiliáře pro náplavku, který vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

Zabezpečit snadnější přístup na travnatý břeh Radbuzy mají schody umístěné v blízkosti lávky u Západočeského muzea v Plzni a zajistit pohodlné procházky všech příchozích na náplavce zas chodníček, na který se složila široká veřejnost částkou 33 000 Kč na platformě Everfund, která je projektem Plzně 2015.

Díky partnerství s Plzní 2015 se dostalo projektu Náplavka k světu významné podpory, na základě které bude možné vytvořit z celé vize udržitelný projekt.

„První společné plány na oživení náplavky jsme začali se sdružením k světu. řešit už před třemi roky. Je to sen mnoha obyvatel, který se opakovaně objevuje i v naší výzvě Pěstuj prostor. Lidé chtějí řeku využívat k aktivnímu odpočinku i kulturním akcím a my jim to chceme splnit. V loňském roce nám sice velká voda neumožnila instalaci schodů k řece v rámci Dne Meliny Mercouri, ale naštěstí neodnesla myšlenku a odhodlání dalších organizátorů břeh řeky zpřístupnit a proměnit v místo, kde mohou Plzeňané trávit letní dny. Festival Náplavka k světu by se měl stát jednou z živých částí programu Evropského hlavního města kultury v roce 2015,” uvedla Mirka Reifová z týmu Plzeň 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám