Hlavní obsah

Plzeň pokřtila antologii západočeských spisovatelů

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 11. února byla v Malém sále Měšťanské besedy v Plzni slavnostně pokřtěna antologie spisovatelů Plzeňského a Karlovarského kraje, za přítomnosti vydavatele z ústeckého občanského sdružení H_aluze.

Foto: Marek Velebný

literární kritik a šéfredaktor Plže Vladimír Novotný s Davidem Brabcem

Článek

Velkou literární událostí roku 2011 v Plzni se stal slavnostní večer se křtem antologie západočeských spisovatelů. Akce se konala v pátek 11. února od 17 hodin v malém sále Měšťanské besedy v Plzni. 

Bylo přítomno více než osm desítek literátů ze Západních Čech, byl tu opravdu skoro každý, kdo v literatuře západních Čech něco znamená. Večerem provázel David Brabec, spolu s redaktory Plže Vladimírem Novotným a Vladimírem Gardavským, kteří se podíleli na ediční úpravě svazku.

Křtěna byla antologie s názvem Na dva západy, ve které se představuje na pět desítek básníků a prozaiků z Plzeňského a Karlovarského kraje. Publikaci vydalo ústecké občanské sdružení H_aluze jako součást projektu Vzděláním k multikulturalitě s pomocí grantu Evropského sociálního fondu, který je realizován na katedře Bohemistiky Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem.

Publikace představuje nejen literární stálice, ale i řadu mladších a méně známých autorů. Před slavnostním křtem krátce vystoupili s poezií Josef Hrubý a Kateřina Sachrová. O publikaci a o činnosti občanského sdružení H_aluze promluvili mj. zástupci severočeské literární scény: básník a kritik Ivo Harák a prozaik Tomáš Suk.

Slavnostního aktu s přípitkem se zúčastnili David Brabec, Milan Čechura, Josef Hrubý, Irena Velichová, Vladimír Gardavský, Tomáš Suk a Vladimír Novotný. Publikace byla na akci ke koupi u zástupců Střediska západočeských spisovatelů.

Oficiální atmosféru doplnila ve třech hudebních vstupech klavíristka Božena Englerová. Že to byla literární událost roku nebo přinejmenším začátku roku 2011, ukázala přítomnost velkého množství účastníků, z nichž mnozí si po skončení oficiální části večera nenechali ujít společné posezení v kavárně Měšťanské besedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám