Hlavní obsah

Plzeň hostila 35. ročník Slavnosti Slunovratu, přijelo 150 sportovních otužilců

Novinky, Petr Spálenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolevecký rybník Pod Bílou horou obsadili plavci a to ne jen tak ledajací, nýbrž vyznavači chladné vody, kterých je rok od roku víc. To nakonec potvrdila i úroda účastníků 35. ročníku Slavnosti Slunovratu, kterou jsme mohli zhlédnout pohromadě na břehu Boleváku.

Foto: Petr Spálenka

Start na jeden kilometr

Článek

V sobotu 23. listopadu se na Velkém boleveckém rybníku v plzni opět sešli otužilci. Z celé ČR přijelo skoro 150 sportovních otužilců.

Počasí bylo letos zamračené, voda okolo 6 stupňů a teploměr, který nám měřil teplotu vzduchu, se líně vyšplhal na 8 stupňů. Jako loni, kdy bylo krásné počasí, to rozhodně nevypadalo. Toto ale plavecké borce nerozhodilo a přijeli si to rozdat za přihlížení zachumlaných diváků na tratě 1000 m, 750 m, 500 m, 250 m a 100 m. Nejvíce obsazené byly rozplavby na 750 m a 500 m. 

Mezi startujícími se sešlo i několik přemožitelů kanálu La Manche. Mohli jsme proto spatřit Petra Miholu, Anetu Lokajovou, či Tomáše Kocánka z domácího plzeňského klubu otužilců, který na kanálu plaval ve štafetě.

Po nástupu na břehu rybníka se plavci ještě krátce prohřáli čajem, či rozcvičkou a za podpory diváků postupně mizeli ve vodě. Trať o délce jednoho kilometru nejrychleji zvládl stejně jako loni Petr Tomášek z pražského klubu otužilců v čase 13:33. Vzdálenost 750¨m uplaval nejrychleji Milan Štencl z Plaveckého klubu Zábřech. Tady časomíra nahlásila 11:32.  

Ženy letos ovládly trať na 500 m, jako první skončila Renata Nováková ze Sport Club Plavecký Areál Pardubice. Zde se stopky zastavily v čase 6:51. Délka 250 m opět patřila děvčatům, konkrétně Magdě Okurkové z Fidesu Brno. Její čas zněl 3:53. 

Nakonec nejkratší stometrovou vzdálenost pokořila jako první Lenka Beránková, která startovala za Českou Otužileckou Unii Praha. Tady nezazněl od časoměřiče čas, protože tato vzdálenost se neboduje. 

Plavali zde skuteční přátelé studené vody a nováčkové, co si odskočili od plotny, aby vystavili svoje těla chladu Boleveckého rybníka.

Po ukončení poslední rozplavby se sportovní otužilci přesunuli do nedaleké restaurace, kde na ně čekalo občerstvení a vyhlášení výsledků a následovné předání cen. Plavci a diváci si určitě užili pěkné odpoledne a příští rok se znovu sejdou již při 36. ročníku Slavnost Slunovratu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám