Hlavní obsah

Plzeň dá do vánoční výzdoby 1,1 miliónu korun, strom rozsvítí 29. listopadu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Plzeň letos vydá na svou vánoční výzdobu přibližně 1,1 miliónu korun, s její instalací začne od soboty 14. listopadu.

Foto: Alena Lochmannová

Počet ulic v centru, které nabídnou vánoční atmosféru, se oproti loňsku zvýší o dvě.

Článek

Počet ulic v centru, které nabídnou vánoční atmosféru, se oproti loňsku zvýší o dvě, světelné prvky osadí Správa veřejného statku města Plzně nově i v ulici Pražská a U Zvonu. Čtrnáctimetrový vánoční strom bude na náměstí Republiky zdoben v týdnu od 23. listopadu. Slavnostně jej rozsvítí v neděli 29. listopadu primátor města Martin Zrzavecký spolu s plzeňským biskupem Františkem Radkovským.

„Slavnostní rozsvícení se uskuteční v 18 hodin. Program začne ale už o dvě hodiny dříve, kdy si lidé mohou užít několik vystoupení, například pěveckého sboru Touch of Gospel, plzeňského jazzového orchestru Pilsner Jazz Band a dalších. Po rozsvícení stromku zazpívá tisícům Plzeňanů Bára Basiková,” informoval primátor Martin Zrzavecký.

„Vánoční strom, tentokrát douglasku tisolistou, na náměstí Republiky přivezeme již 15. listopadu v nočních hodinách. Ozdobena bude tradičními a osvědčenými řetězy LED, jejichž svítivost zajišťuje řídicí jednotka. Strom bude dovezen ze Slovan, ze sportovního areálu TJ Sokol Petřín, jeho kořeny tam poškozovaly atletickou dráhu,” uvedl náměstek primátora Petr Náhlík.

Město ročně dostává od občanů i nejrůznějších subjektů 30 až 40 nabídek na vánoční strom. Pokud to jde, snaží se podle Richarda Havelky ze Správy veřejného statku druhy stromů obměňovat, loni takto náměstí zdobila například jedle.

S instalací výzdoby začne Správa veřejného statku města Plzně prostřednictvím smluvního provozovatele veřejného osvětlení od 14. listopadu, postupovat bude směrem od náměstí Republiky dále. Vánoční osvětlení se tak již tradičně objeví i v ulicích Sedláčkova, Riegrova, Prešovská, B. Smetany, Františkánská, Dřevěná, Zbrojnická, Martinská, Jungmannova, Americká, část Klatovské třídy, Pallova, sady Pětatřicátníků, Chodské náměstí, Křižíkovy sady, Kopeckého sady, Smetanovy sady.

„Celkový rozpočet letošní vánoční výzdoby, kam počítáme montáže, demontáže, nákup nových prvků, ale i opravy stávajících prvků, je o něco nižší než v předchozích letech. To je dáno tím, že jsme výraznější obnovu dělali v roce 2013,” uvedl Viktor Lang ze Správy veřejného statku města Plzně.

Postupně od roku 2011 město celkem do vánoční výzdoby dalo 1,3 miliónu korun, v roce 2012 1,35 miliónu korun, předloni 1,7 miliónu korun a loni 1,21 miliónu korun.

Co se týká světelných zdrojů, zcela výjimečně už dnes město používá žárovičky, ve velké míře je nahradila technologie LED. „Ta je spolehlivější a úspornější,” vysvětlil Viktor Lang. Kolik v Plzni svítí světel o Vánocích, není možné podle jeho slov spočítat, protože jeden vánoční prvek jich obsahuje desítky až stovky. V celkovém množství se tak jedná o tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám