Hlavní obsah

Plavba po Sečském moři uzavřela letošní 8. ročník Litovelského pětiboje

Novinky, Petr Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro litovelské pětibojaře tento rok již skončil. V Seči na Prostějovsku se konala širokou veřejností oblíbená akce - Litovelský pětiboj.

Foto: Luboš Frýdek

Soutěž není jen pro muže.

Článek

S jistotou lze říci, že pro tento rok je definitivně dobojováno. V sobotu 13. července se v Seči konal již 8. ročník této oblíbené a vyhledávané akce.

Letos o mezinárodní účasti pořadatelé mluvit nemohli, hostili ale závodníky například z Ostravy, Prahy, Mikulova, Olomouce, Prostějova a z mnoha dalších obcí nejen prostějovského okresu.

Celkem se do mužské kategorie přihlásilo 38 soutěžících a do kategorie žen celkem 8 závodnic. Samostatnou kapitolou byla soutěž v pití litru piva na čas, tedy Sečského tupláku - zaregistrovalo se celkem dvacet soutěžících.

V jakých disciplínách mohli pětibojaři soutěžit?

Samotný název celé soutěže napovídá, že klání probíhala v pěti disciplínách.

První a vždy zahajující je pití půllitru piva na čas v kategorii muži, v kategorii žen to je pití třetinky piva na čas. U obou kategorií si mohl soutěžící vybrat, zda bude pít alkoholické, nebo nealkoholické pivo.

Druhou byla disciplína se jménem barman, která spočívala v přenesení plných pivních kelímků přes dráhu a překážky, bez ztrát do cíle.

Třetí byl skladník, kdy soutěžící musel naskládat pivní přepravky na sebe a v pořádku a řádně poskládané je donést do konce.

Čtvrtá a zároveň nová disciplína nesla jméno stáčírna. Soutěžící musel pomocí pivního kelímku naplnit jednou rukou dvě pivní láhve v přepravkách, které byly různě umístěny po dráze. Důležitá nebyla ani tak rychlost, jak přesnost, protože za nesprávně naplněnou láhev a za dotek na ni, nebo přepravku se udělovaly trestné body.

Závěrečnou soutěží, která neodmyslitelně patří k Litovelskému pětiboji je Sečská neckyáda aneb Plavba po Sečském moři (požární nádrž). Letošní voda byla velmi čistá a také teplá a tak se žádný závodník nenechal odradit a Litovelský pětiboj řádně dokončil.

Vítězové a vítězky

Po sečtení všech časů byl znám vítěz a vítězka letošního 8. ročníku Litovelského pětiboje.

V kategorii mužů se umístil na prvním místě David „Kopeček” z Prostějova, na druhém Radim Liška a na třetím Jirka „Krpeček” (finalisté na první a třetím místě prozradili pouze své přezdívky - pozn. aut.).

V kategorii žen se na prvním místě umístila Tereza Stodolová, na druhém Lenka Joniaková a na třetím Kristýna Danielová.

Sečský tuplák

Samotnou kapitolou pětiboje je Sečský tuplák. Letos se do soutěže přihlásilo již zmíněných dvacet odvážných soutěžících. Výhercem v kategorii muži se stal Zdenek Franc ze Seče, který vypil tuplák za úctyhodných 7,12 vteřiny. V kategorii žen vyhrála Tereza Francová s časem 15,31 vteřiny.

Celou akcí nás provázel známý moderátor Láďa „Sovjet” Rus, kterému patří poděkování.

Bez pomoci a podpory sponzorů by  prý tato soutěž nemohla vzniknout. Proto za celý SDH v Seči, který je hlavním organizátorem, patři dík sponzorům, kteří akci podpořili, zejména generálnímu sponzorovi Pivovaru Litovel, dále firmě A. W. Loštice s. r. o., Infos Art s. r. o. a firmě TOI TOI sanitární systémy s. r. o.  Poděkování patří ale také obci Lipová, fotografovi Luboši Frýdkovi ze Seče, který je autorem fotografií, a zejména všem soutěžícím a divákům, bez kterých by jistě tato akce nemohla proběhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám