Hlavní obsah

Plackový festival aneb Den obce Bukovec

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál u Obecního úřadu v Bukovci, v nejvýchodnější obci České republiky, uvítal v sobotu 27.srpna 2011 nejen domácí, ale též návštěvníky z širokého okolí i ze sousedního Polska a Slovenska na akci s názvem Plackový festival.

Foto: Břetislav Boháč

Den obce Bukovec

Článek

Slavnost před početným obecenstvem zahájila starostka obce paní Monika Czepczorová společně s dětmi z místního folklórního souboru. Přítomné rovněž pozdravil Ing. Jiří Vzientek, místohejtman Moravskoslezského kraje.

Na pódiu se postupně vystřídala řada folklórních souborů s lidovými písněmi i tanci, jako například dětský soubor Ondrášek z Frýdku-Místku, polský soubor Istebna, slovenský soubor Poľana i cimbálová kapela Valašský Vojvoda z Kozlovic.

Hlavním lákadlem však byla přehlídka místních specialit, tedy bramborových placek, které pekly místní spolky a upravovaly je na mnoho způsobů - se škvarkami, se smetanou, s játry, s kuřecím či uzeným masem, s tvarůžky nebo s překvapením. Prostě byla to přehlídka vůní i chutí. A přidejte si k tomu zelné či tvarohové nebo borůvkové koláče. Musíte-li se pak rozhodnout, komu dáte svůj hlas, tak to vůbec nebylo snadné, neboť volba nejlepší placky byla skutečně obtížná.

Místní Sbor dobrovolných hasičů (SDH) uspořádal v hasičské zbrojnici výstavbu techniky ke svému 90. výročí činnosti a na místním hřišti sehrál s  týmem PZKO exhibiční fotbalový zápas.

Také se soutěžilo v netradičních "gorolskich" disciplínách, jako byla například překážková jízda "Z poľa do stodoly" s trakařem naloženým slámou na čas, nebo soutěž "S vajcem do vařkuchně", kdy soutěžící přenášel vejce přes překážky tak, aby ho nerozbil.

Pro děti byly připraveny prolézačky, houpačky i kolotoče a všemu přálo počasí. Na závěr byly předány ceny vítězům i sošky "Chytrý gazda" a "Chytro gazdino".

Setkání plné pohody "Den obce Bukovce" se moc vydařilo a těšíme se již nyní na příští Plackový festival.

Související témata:

Výběr článků

Načítám