Článek
Toto světlé pivo uvařil zdejší Staročeský pivovárek, a že opravdu chutná všem, se potvrdilo na letošním 24. ročníku Reprezentačních slavností piva, které se konaly v polovině února v Táboře. V kategorii světlých speciálních piv obsadil speciál F. L. Věk 3. místo a získal tak ocenění Bronzová pivní pečeť 2014.
Dobrušský pivovar však bodoval i v nejvíce obsazené kategorii světlý ležák z pivovarů o objemu výroby do 10 000 hl. Mezi 62 přihlášenými vzorky zvítězil světlý ležák Rampušák z Dobrušky a byl oceněn Zlatou pivní pečetí 2014.
Úspěch je to veliký, vždyť se anonymních degustací této největší akce svého druhu v České republice zúčastnilo více než 700 vzorků piv ze 154 pivovarů nejen domácích, ale i z Ruska, Slovenska, Německa, Belgie, Polska, Běloruska, Irska, Rakouska, Nizozemska, Norska nebo vzdáleného Japonska.
Za připomenutí stojí, že historie vaření piva je v Dobrušce starší než město samo – zlatý mok se tu vařil již před rokem 1320. Svědčí o tom tzv. Mutinovo narovnání z roku 1320, kde se v českém překladu původně latinské listiny píše: "Neboť před uděláním zdi městské osada Leštno se Dobruška nazývala a hospodáři domů i pivovarů na svých gruntech dobrovolně pivo vařili a mají vařiiti bez překážky..." Úspěšná současnost byla nastartována v roce 2008, kdy se tady díky novému majiteli Milanu Vedrovi začal znovu vařit kvasnicový Rampušák.
Na konci roku 2010 obohatila nabídku „jedenáctka" jak kvasnicová, tak filtrovaná, v roce 2011 přibyla polotmavá „třináctka" Muderlant, o rok později již zmiňovaný F. L. Věk. Od loňského roku 2013 si fajnšmekři pochutnávají na pšeničné „jedenáctce“ Mutina a příležitostně vařených světlých speciálech o „hustotě“ 14 a 13 stupňů.
Ani jedno z těchto piv určitě nebude chybět na již čtvrtém Dni otevřených dveří, který každoročně přiláká tisíce lidí - letos se uskuteční 16. srpna.