Hlavní obsah

Písně z delty Mississippi zazní v Divadelní kavárně v Písku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko-české bluesové duo Beňa a Ptaszek je známé nejen z tuzemských klubů a koncertních podií, ale je častým hostem ve Francii, Belgii nebo Německu. V pátek 4. listopadu zahraje v Písku.

Foto: Roman Hřebecký

Ľuboš Beňa & Matěj Ptaszek.

Článek

Doménou této dvojice je takzvané venkovské blues, hudba svázaná svým vznikem místopisně s deltou řeky Mississippi a časově s 20. - 40. lety devatenáctého století.

Na koncertech v současnosti převládá repertoár z jejich posledního, konkrétně třetího alba Music of The Mississippi River z roku 2011 (Stormy Monday Records - Německo). Předchozí nahrávky pak jsou dokumentovány na záznamu koncertu ve věznici Mírov Beňa a Ptaszek v kriminále (2009) a na debutu z roku 2007 Sound from the Street.

Ľuboš Beňa, rodák ze Skalice, hraje na rezofonickou kytaru. Založil projekt Hudba ve městě Skalici, absolvoval několik studijních pobytů ve státech Teneessee, Arkansas, Louisiana, Alabama a Mississippi. Mezi jeho úspěchy patří, že jako první Slovák byl v roce 2006 oficiálně pozvaný hrát na jihu USA a v roce 2008 opět stejné prvenství se mu dostalo v umožnění nahrát blues v Memphisu. Zajímavostí je i, že se narodil a žije na Záhoří, odkud pochází i vynálezce celosvětově používané rezofonické kytary, zvané též dobro.

Matěj Ptaszek, hráč na foukací harmoniku a zpěvák, pochází z Ostravy. Živil se jako pouliční hudebník v Praze na Karlově mostě, od roku 2006 navázal spolupráci s Beňou. Jeho zvláštností je „kontra-tenorové“ posazení hlasu i jeho originální reprodukce pomocí trouby gramofonu.  

Za zmínku stojí i účinkování dvojice ve filmu Občanský průkaz podle románové předlohy Petra Šabacha, s osvědčeným scénáristou Petrem Jarchovským v režii Ondřeje Trojana.

Koncert v Písku začíná ve 20.00 hodin v Divadelní kavárně divadla Fráni Šrámka.

Reklama

Výběr článků

Načítám