Hlavní obsah

Písek v zajetí tónů šesti strun, tajemna i poezie

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční podvečer a večer 11. července byl nad Otavou plný především kytarové hudby. V Divadelní kavárně v Písku vystupoval virtuóz Štěpán Rak s přáteli, přímo u vody na zahradě kulturního domu dvojice kytaristů, bratří Zatloukalů, v projektu Ztracené iluze.

Foto: Petr Hejna

Štěpán Rak

Článek

Od 19 hodin začal ve zcela zaplněné Divadelce večer s trojicí přátel, spojených dvaceti léty spolupráce. Na pódiu usedli kytarista Štěpán Rak, spisovatel Karel Funk a herec a recitátor Alfred Strejček.

Charismatický Fred nejprve se vyznal ze své lásky k Písku, aby pak po objasnění nefenomenálnosti své paměti znělým hlasem přednesl jednak pár ukázek z brku přítele Funka, krátce zarecitoval a posléze s hudebním doprovodem Mistra Raka dal zaznít moudrým slovům mužů mocných a učených, a ač psaných před staletími, platnými v mnohém plně i v dnešní době. Myšlenky našich velikánů, jako byli Mistr Jan Hus nebo Karel IV., jsou až neskutečně živé, plné pokory a životní pravdy. 

Poeta Strejček místy Raka doprovázel na zobcovou flétnu, zatímco hbitoprstý urostlý druh Štěpán (kromě typického melodického pobrukování) zapěl dvě písně – jednak místy krčmářsky rozvernou baladu, věnovanou blízkému a přítomnému zodiakálnímu blíženci Funkovi, a opět vzdal, poctu zesnulému kamarádovi, námořníkovi a malíři Václavu Švejcarovi,  a to  přednesem jeho oblíbené písně, přímo v předvečer jeho narozenin.

Funk seznámil publikum s dvojicí svých nových knih a občas povyprávěl historky, vesměs směřující k nepopiratelnosti tajemných a vyšších dějů. Fred kromě vážných slov pobavil sál historkou o dávném koncertě v Novém Hrádku, spojeným se zdržením na cestě, Štěpánovou hyperglikémií, osudově součtovou sedmou a unikátní mistrovskou zaoceánskou kytarou v obřím futrálu. Finále patřilo Modlitbě ve stáří, pocházející z roku 1622, jejímž autorem je sv. František Saleský, mystik a klasik francouzské duchovní literatury.  

Po rychlém přesunu k nedaleké Otavě se dal stihnout závěr vystoupení party Ztracené iluze, kde kromě bratří Zatloukalů působí zpěvačka Jamajka Koblicová.

Vzhledem k mnohaleté spolupráci Bohumila Zatloukala s Lubošem Pospíšilem zaznělo mnohé i z repertoáru, psaného pro tohoto rockového barda, stejně jako nové věci i vzpomínky na časy Hudby Praha. Trochu zarážející byla mizivá účast publika, přestože pořádající Centrum kultury nastavilo v rámci Píseckého kulturního léta vstupné více než symbolické. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám