Hlavní obsah

Pijeme vodu z komet? Odpověď hledá nový 3D film plzeňské Techmanie

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odkud pochází voda, kterou běžně pijeme? Odpověď na tuto otázku hledá nový autorský film Techmania Science Center v Plzni. První diváci ho budou moci zhlédnout v pátek 16. října.

Foto: Techmania Science Center

Film Pijeme vodu z komet? promítá 3D Planetárium v plzeňské Techmanii poprvé 16. října ve 12 hodin.

Článek

Voda je základní podmínkou pro vznik života. Poměrně jednoduchá sloučenina, skládající se ze dvou vodíků a jednoho kyslíku, se na Zemi nachází ve formě kapalné, plynné i pevné. Voda tvoří většinu pozemského povrchu a má i největší podíl hmotnosti v našem těle. Ale odkud se všechna ta voda vzala? Odpověď je možná složitější, než by kdokoliv čekal.

„Myšlenka, že voda, kterou pijeme, pochází z komet, se zdála dlouho být naprosto samozřejmá. Přesně od okamžiku, kdy byla objasněna podstata komet jakožto špinavých sněhových koulí. Ale vědci pochopitelně začali hledat důkaz,” říká autor filmu Tomáš Meiser ze 3D Planetária Techmanie.

Další a další otázky namísto jednoznačné odpovědi ho přivedly na myšlenku vytvořit o tomhle všem film. „Jeho první nástřel byl vlastně jednoduchý a rychlý. Ale jelikož jsem chtěl film posunout dále i po stránce technické, některá nová řešení nám působila nemilé komplikace,” přiznává.

Film Pijeme vodu z komet? promítá 3D Planetárium v plzeňské Techmanii poprvé 16. října ve 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám