Hlavní obsah

Pietní vzpomínka na padlého legionáře Václava Ottu ve Chlebích

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 2. dubna se od 14 hodin uskuteční na evangelickém hřbitově ve Chlebích na Nymbursku vzpomínkový pietní akt u hrobu Václava Otty. Místní si tak připomenou přesně na den sto let od hrdinské smrti chlebského rodáka, legionáře – důstojníka československých legií na Rusi.

Foto: Jan Řehounek

Obrázek z pozvánky na akci.

Článek

Václav Otta se narodil 15. července 1894 na statku č. p. 2 ve Chlebích (na jeho rodném domě je umístěna pamětní deska). Po maturitě na nymburské reálce pokračoval ve studiu zemědělského oboru na Vysoké škole technické v Praze. Studia nedokončil, neboť byl povolán do armády a 1. května 1915 odjel na frontu první světové války. Již 27. května byl zajat u polského městečka Sieňavy na řece Sanu.

Do řad československého zahraničního vojska vstoupil v následujícím roce v Taškentu a 1. října 1916 odjel jako praporčík II. čety 6. praporu do Čortkova v Haliči. Dne 2. dubna 1917 hrdinně zemřel při nočním útoku, když svou smrtí uchránil životy svých druhů. Ti ho pochovali na hřbitově ve vsi Bažnikůvka. In memoriam byl vyznamenán za chrabrost ruským velkokřížem sv. Jiří a jmenován nadporučíkem.

V roce 1926 byly jeho ostatky z iniciativy jeho bratra Otokara a švagra Jaroslava Zajíčka exhumovány, převezeny do vlasti a uloženy na evangelickém hřbitově v rodných Chlebích.

Při vzpomínkovém aktu u hrobu, jež leží vpravo vedle vchodu do evangelického kostela, promluví zástupci obce Chleby, Československé obce legionářské, Českobratrské církve evangelické a další hosté. Po kladení věnců, čestné salvě a státní hymně proběhnou ukázky dobových legionářských uniforem a v kostele koncert pěveckého sboru Hlahol. Toto vystoupení je mimořádně symbolické, neboť Hlahol zpíval i 25. dubna 1926 při ukládání ostatků hrdiny do hrobu.

Připomínky Václava Otty budou ve Chlebích pokračovat v září výstavou s legionářskou tematikou a 1. října setkáním nad kronikou obce a archivními dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám