Hlavní obsah

Pietní akt připomněl 80. výročí obsazení Ostravy nacisty

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český svaz bojovníků za svobodu, oblastní výbor uspořádal ve čtvrtek 14. března pietní akt s položením věnců na připomínku 80. výročí obsazení města Ostravy hitlerovským Německem.

Foto: Josef Zajíc

Pietní akt u příležitosti 80. výročí obsazení města Ostravy hitlerovským Německem. Zleva Tomáš Kužel, Jiří Francírek a Ivo Vondrák.

Článek

V 15.00 hodin byl vzpomínkový akt zahájen. Zúčastněné pozdravil předseda OV ČSBS Ostrava Jiří Francírek, který konstatoval, že tato vzpomínka byla iniciována Boženou Paidarovou, která byla provdána za četníka Františka Petronce. Ten se hned po okupaci zapojil do odboje. Svobody se však nedočkal. Na následky věznění zemřel v květnu 1945. Božena Paidarová byla také gestapem vyslýchána, ale protože ji nemohli nic dokázat, byla propuštěna. V letošním roce se dožívá neuvěřitelných sta let.

„Obsazení Ostravy 14. března 1939 nezabralo německým jednotkám mnoho času. Od doby, kdy ze sousedního Hlučínska vyrazily čtyři proudy vojska na Ostravu, uplynulo několik hodin, kdy nad městem zavlála německá vlajka. Rychlému obsazení významných budov - Nové radnice, policejního ředitelství, pošty -  pomohlo německé obyvatelstvo, které bylo o akci informováno. Německé vojáky v ulicích města nadšeně vítali místní Němci jako osvoboditele. Po německém vzoru byla zavedena na silnicích jízda vpravo. Dorazilo také gestapo. Zahájilo okamžité zatýkání a pronásledování významných představitelů českého národního života, stoupenců levice, německých emigrantů a Židů," připomenul Jiří Francírek události před 80 lety.

K ostravským občanům promluvil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a ředitel Krajského ředitelství Policie České republiky plukovník Tomáš Kužel.

Dále se slova ujala Jaromíra Michálková, předsedkyně ÚKK ČSBS a tajemnice OV ČSBS generála Mikuláše Končického Ostrava. Přítomné seznámila s některými jmény umučených a zastřelených ostravských sokolů, dělníků z Vítkovic a strážníků.

Za dobu okupace 1939 - 1945 z řad ostravských sokolů bylo 338 obětí, z řad zaměstnanců Vítkovic 298 obětí a z řad strážníků bylo obětí 52. 

Všem těm vzdali čest a úctu položením věnců u památníků na Krajském ředitelství Policie České republiky v Ostravě na ulici 30. dubna - hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, ředitel Krajského ředitelství České policie v Ostravě  plukovník Tomáš Kužel, Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám