Hlavní obsah

Piazzettu v Nádražní ulici v Ostravě zdobí tři umělecká díla

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V první polovině července byla dokončena rekonstrukce veřejného prostoru, malého náměstíčka v Ostravě. Piazzetta se nachází jako průchozí prostor mezi Tyršovou ulicí, Komerční bankou a Nádražní ulicí poblíž zastávky tramvají Elektra. V pátek 14. září zde byly instalovány sochařská díla studentů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.9.2018 Piazzetta - průchozí náměstíčko u zastávky tramvají Elektra.

Článek

Slavnostní uvedení náměstíčka - piazzetty do provozu a představení instalovaných sochařských děl se konalo v pátek 14. září za přítomnosti primátora města Ostravy Tomáše Macury, náměstkyně primátora Kateřiny Šebestové, starostky městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petry Bernfeldové a dalších hostů.

Úvodní slovo přednesl Jaromír Šlosar. Je autorem básně, která je vyryta do betonového podstavce. Představil architekta piazzety Ondřeje Vysloužila a umělecká díla.

"Piazzettu, kterou dnes slavnostně uvádíme v život, dotvářejí svými uměleckými díly posluchači Fakulty umění Ostravské univerzity. Jsou to studentské práce, nic méně, podle mě, zralá díla, která nepostrádají nápad a vtip.”

Pro procházející je zde prostorový, železný a snad i kinetický objekt Lukáše Dvorského výstižně nazvaný Životní Prostor. Uprostřed je betonová plastika Tomáše Arnošta s názvem Ostravská Medůza s hady potrubí z ostravských Vítkovic. Trojici doplňuje drobnější betonová plastika vzácná svým vtipem s názvem Chytil Měsíc, který vytvořil Petr Szyrocki," představil sochy a jejich tvůrce Jaromír Šlosar.

Architekt piazzetty Ondřej Vysloužil naznačil cestu ke konečnému výsledku. Konstatoval úsíli o změnu projektu v tom, aby před piazzettou na Nádražní ulici nebylo dlouhé parkoviště, které by nedovolovalo, aby náměstíčko bylo průchozí. Podle Ondřeje Vysloužila se vše podařilo a dobrého výsledku se dosáhlo.

"Snažili jsme se, aby toto místo nebylo jen průchozím místem od Národního divadla Moravskoslezského, Katedrály Božského Spasitele, přes Tyršovu ulici k ulici Nádražní, ale aby to bylo místo odpočinku, setkání lidí. To se, dle zkušeností z dosavadního provozu, podařilo," řekl mimo jiné, architekt Ondřej Vysloužil, podle jehož návrhů byl prostor modernizován.

Modernizace stála necelých 6 miliónů korun bez DPH a její součástí bylo položení nové žulové dlažby a instalace speciálního osvětlení, které nasvítí koruny stromů i místa, kde není tolik světla. Vysázeny byly dva nové stromy a v lokalitě přibyl nový městský mobiliář.

Jaromír Šlosar (1953) je milovník přírody a toulek horami, básník, spisovatel, tvůrce televizních a rozhlasových pořadů. Absolvoval magisterské studium etopedie a výtvarné výchovy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Žije v obci Václavovice. Napsal knižku básní Choditi stříbro, knihu pro děti i dospělé Strážkyně pokladů, Gorolina, Cesta jako marijánka a další.

" Růžový obzor s šedým přílivem, Poštolka křikem zaplašila hvězdy - Tak kde jsi. Kůži chodník jsem rozezněl. A tiše spadly první kapky deště - Tak kde jsi  "  verše Jaromíra Šlosara jsou vytesány do betonového podstavce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám