Hlavní obsah

Pěvecký sbor Zvonky Mnichovo Hradiště chystá vánoční koncerty, navštíví i Prahu

Novinky, Kristýna Motlová

Dětský pěvecký sbor z Mnichova Hradiště má na letošní advent připraven tradiční program v podobě vánočních koncertů. Už popáté navíc v jejich rámci navštíví také pražské Staroměstské náměstí.

Foto: DPS Zvonky

Zvonky na Staroměstském náměstí

Článek

První letošní zastávkou budou pro Zvonky Říčany u Prahy, kde zazpívají 30. listopadu na festivalu Adventní prozpěvování. „Bude to náš letošní první adventní koncert, takže si zde vyzkoušíme, co jsme se naučili, včetně nástupu se svíčkami,“ řekl sbormistr Ladislav Hejl.

Ten vede sbor se svou ženou Alenou Hejlovou již úctyhodných 24 let, od roku 2004 se navíc o klavírní doprovod stará jejich syn Tomáš.

První adventní koncert uspořádali manželé se sborem již v roce 1988, od té doby ale model předvánočních vystoupení doznal výrazných změn. „Rok 1993 byl rekordní – celkem jsme absolvovali dvanáct vánočních koncertů během sedmnácti dní a došli jsme k závěru, že tudy cesta nevede. Začali jsme se držet hesla: Méně je někdy více,“ líčí vývoj adventních koncertů sbormistr.

Počet letošních prosincových vystoupení jeho slova jen potvrzuje. V pátek 9. prosince Zvonky zazpívají svůj vánoční repertoár v oblíbené Všeni, konkrétně v kostele sv. Jakuba a Filipa, a to od 17 hodin.

Ve stejný čas o týden později rozezvučí dětský sbor kostel sv. Havla v Rožďalovicích. Den poté bude následovat koncert v domovském Mnichově Hradišti v kapli sv. Anny, který bude zároveň zakončením tradičních Valdštejnských Vánoc.

Každoroční Praha

Předposlední koncert se odehraje 20. prosince od 18:15 na již zmiňovaném Staroměstském náměstí v Praze. Tam sbor poprvé vystoupil již v roce 2005 a od roku 2008 tu účinkuje každoročně. Právě Praha patří díky své kouzelné předvánoční atmosféře mezi nejoblíbenější adventní zastávky sboru.

Koncertování uzavřou Zvonky tradičně na Štědrý den na mnichovohradišťském náměstí, kde si s nimi lidé budou moci zazpívat nejznámější české koledy.

„O Vánocích 2000 jsme nechtěně založili novou tradici. Pár přátel se nás dohodlo, že se na Štědrý večer po rozdání dárků sejdeme na náměstí, kde nikdo nebude, bude tam ticho a krásná akustika, a zazpíváme si tam. Informace o našem nápadu pronikla ale na veřejnost, a tak nás místo klidu a ticha čekalo na náměstí několik stovek lidí. Rok poté už na náměstí zpíval i náš sbor, což trvá dodnes. Takže letos 24. prosince ve 22:00 nashledanou,“ uzavírá sbormistr Hejl.

Reklama

Výběr článků

Načítám