Hlavní obsah

Pěvecká skupina BLAženky ze Vsetína slaví

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Blaženosti nikdy dosti!“ mohou potvrdit zpěvačky ze skupiny BLAženky, které se stejnojmenným programem letos v květnu oslaví desáté narozeniny vzniku skupiny. Slavnostní pořad je spojený se křtem jejich nového CD Prvý raz!, které právě v těchto dnech dotočily v Českém rozhlase Ostrava.

Foto: Barbora Kociánová
Článek

Oproti ostatním folklorním souborům ve Vsetíně jsou BLAženky mladinké, mají pouhých deset let, přesto již vystupovaly na spoustě míst v České republice i v zahraničí. V loňském roce se účastnily nejvýznamnějšího folklorního festivalu v Česku, Strážnice, kde se podílely na hudebně-tanečním pořadu Jana Rokyty, který získal hlavní cenu festivalu.

Letos 10. května, příhodně na svátek všech Blaženek, pořádají zpěvačky komponovaný pořad Blaženosti, nikdy dosti!, kde se představí na padesát účinkujících.

Kromě BLAženek vystoupí multiinstrumentalista, hudební cenou Anděl ověnčený Marian Friedl, mladé tanečnice a zpěvačky ze souboru Malá Jasénka, All Style Unit a ctěný zahraniční host v úloze pomyslných kmoter nového CD, Ženská spevácká skupina SĽUK z Bratislavy. V Divadle Lidového domu ve Vsetíně vystoupí se zpěvačkami i jejich malé děti a pro tuto příležitost rozšířený devítičlenný Ensemble FLAIR Jana Rokyty. Diváci se tak mohou těšit nejen na špičková pěvecká čísla z Valašska i Slovenska, ale i na lidový a scénický tanec či audiovizuální projekci.

Předprodej vstupenek probíhá v Turistickém informačním centru Vsetín nebo na psblazenky@gmail.com.

Květnový program však není vše, co BLAženky pro své příznivce chystají. Celý uplynulý týden strávily zpěvačky v nahrávacím studiu, kde z jejich práce vzejde zmíněné nové album Prvý raz!.

„Na natáčení jsem se moc těšila. Nikdy jsem ještě CD nenatáčela, takže to byla pro mě velká zkušenost. Stojí za tím spousty práce, ale vrací se mi za to skvěla hudba, super holky a radost z folkloru. Už se nemůžu dočkat, až budu v rukách držet to naše BLAženkovské miminko,“ říká jedna ze zpěvaček Dana Rokytová.

Kromě slavnostního programu bylo možné slyšet energické BLAženky 27. března na rozhlasových vlnách a YouTube, kde zazněl živě celý jejich koncert v rámci cyklu Zpěvem k srdci Českého rozhlasu Ostrava.

Skupinou BLAženky, která dříve nesla název Pěvecká skupina Kotár, prošlo již na pětadvacet zpěvaček a těší se stále větší oblibě a uznání. „Pěvecká skupina BLAženky patří mezi nejnadějnější hudební tělesa svého druhu na Moravě,“ chválí zpěvačky například Jan Rokyta, uznávaný cimbalista, umělecký vedoucí skupiny Ensemble FLAIR a hudební režisér připravovaného CD.

Letos skupina dále vystoupí například pro Diakonii Vsetín, v rámci folklorního projektu v Havířově, na festivalech jako Setkání cimbálových muzik Valašského království, Jánošíkův dukát i Valašské záření.

Další informace: www.blazenky.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám