Hlavní obsah

Petr Nikl doprovodí závěr výstavy Magické Vikýře Play v Malostranské besedě originálními koncerty

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od března běží v Galerii Malostranské besedy interaktivní výstava Magické Vikýře Play. Teď v červnu se její návštěvníci mohou užít i doprovodný program v podobě tří speciálních koncertů. První z nich s názvem „Pro mě na“ proběhne v pondělí 19. června.

Foto: Petr NIkl
Článek

Následovat bude improvizovaná hudební féerie „Zapomenutý orchestr Země snivců“ ve čtvrtek 22. června a třetí setkání „Průzračné“ se uskuteční v úterý 27. června.

„Na závěr výstavy Magické Vikýře Play jsme se rozhodli pro tři speciální doprovodné koncerty, jichž se zúčastní i sám autor Petr Nikl. Návštěvníci tedy mohou poznat nejen jeho výtvarnou tvorbu, ale také hudební a pěvecký talent, který bezesporu má. Bude se jednat o hudební, leckdy improvizovaná setkání několika hudebníků hrajících na různé hudební nástroje. Neopakovatelný zážitek, tak si ho nenechte ujít,“ přibližuje umělecký ředitel Malostranské besedy David Hanzlík.

Koncertu "Pro mě na" se konkrétně zúčastní Petr Nikl (zpěv), Petr Korbelář (klapkodastrová kytara) a Jan Kotulán (bambusová flétna). Druhé vystoupení přivítá kromě Petra Nikla celou řadu hostů – Jaroslava Kořána, Marka Novotného, Petra Tichého, Milli Janatkovou, Petra Varjů, Michala Kořána, Kláru Čížkovou a další. Na třetím setkání se můžete těšit na Mikoláše Bělíka (laděné sklo, mandolína), Petra Korbelářa (klapkodastrová kytara), Jana Kotulána (bambusová flétna) a v neposlední řadě světelné hry Petra Nikla.

Výstava Magické Vikýře Play, která se pro veřejnost v Galerie Malostranské besedy otevřela 3. března a vyvrcholí s koncem školního roku, je hravá a plně interaktivní a zahrnuje téměř dvě desítky zvukových, optických a kinetických nástrojů, kterých se návštěvníci mohou dotýkat, zkoušet je, bádat i ozvučovat. Představuje ideální alternativu školním exkurzím či výletům.

„Magické Vikýře Play jsou pokračováním mezinárodního projektu putovních výstav a doprovodných akcí Orbis Pictus Play autorů Jiřího a Radany Waldových, který umělecky koncipuje Petr Nikl ve spolupráci s dalšími výtvarníky,“ dodává David Hanzlík.

Petr Nikl je český malíř, hudebník, fotograf a divadelník. Narodil se ve Zlíně v rodině akademického malíře a designérky hraček. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu Uherské Hradiště a AVU v Praze v ateliéru profesora Arnošta Paderlíka a Jiřího Ptáčka. Je umělcem velmi všestranným. Maluje, loutkaří, hraje, píše, zpívá. V roce 1987 spoluzaložil uměleckou skupinu Tvrdohlaví. Je autorem koncepce interaktivních výstav Hnízda her (Rudolfinum, 2000), Krajina fantazie a hudby (český pavilon na EXPO 2005 v japonském Aichi), Orbis Pictus a Labyrint světa, putující po českých i světových městech. Spolupracuje s Divadlem Archa, v němž připravil řadu mimořádných projektů. V roce 1995 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Reklama

Výběr článků

Načítám