Hlavní obsah

Performerka Jitka Osička nově nabízí Pra-linky

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena improvizátorka, muž bubeník - vznikl zcela nový divadelní útvar Impro Woo.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Tradiční improvizační večery v pražské kavárně Mohaji s výběrovou kávou v sobě mají více, než jen zpěv, tanec, stand-up story za doprovodu šamanských bubnů.

Improvizátorka Jitka Osička přináší na „prkna, která znamenají svět“ mnohem více. Každý večer je originální, má v sobě poselství, které se předává prostřednictvím příběhů, vyhraněných charakterů rolí, které se pojí a zároveň vykreslují ucelenou mozaiku celého komponovaného večera. Vše je improvizace – tudíž bez přípravy.

„Vždy vycházím ze základních styčných bodů. Téma. Vše pak již přichází zcela samo. Na základě energie a vnímavosti publika, hudebních nástrojů – určující existenci pohybu. Do této kapitoly samozřejmě patří i lidské tělo. Nástroj sám o sobě,“ dodává herečka, zpěvačka, inprovizátorka a básnířka (nedávno jsme psali o její nové básnické sbírce Sladěno medem) Jitka Osička.

Bubeník David Mauder dotváří tolik důležité „podhoubí“ pro atmosféru improvizace. Během večera střídá handpan, tolik příjemný pro poslech, djembe i bubny. Kombinace Jitka Osička a David Mauder funguje při vystoupení na různých úrovních. Vzájemná interakce otevírá nové prostory pro tvorbu nejen v široké škále pěveckého rejstříku a bubnů, ale především herecky. Vztahy – muž a žena, manžel a milenka, otec a dcera a další. V České republice je tato kombinace žena improvizátor a muž bubeník zcela novou a originální.

Více než hodina Impro Woo skýtá možnost nahlédnout do světa možností čeho je lidské tělo schopné. Jitka Osička disponuje nepřeberným množstvím hereckých poloh. Má cit pro míru stylizace, kterou ráda používá a ctí staré bardy dřívějších dob jako například Vladimíra Menšíka, Jana Wericha či Miloše Kopeckého. Dnešní doba je plná informací, spěchu a určité apatie k vnímání detailů. Proto ráda a zcela záměrně šokuje, aby vyzdvihla téma a důležitost symboliky, kterou v sobě nese každodenní život v plné kráse.

„Máte-li chuť a správný zápal objevovat – přijďte,“ říká performerka Jitka Osička. Další ImproWoo večer nazvaný Pra-linky začíná od 19:00 hodin v pátek 14. září ve sklepní scéně pražského Mohaji Café.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám