Hlavní obsah

Pěkný výlet na Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle jednoho ze dvou náčrtů slovenského architekta Dušana Jurkoviče ( 1867 - 1947 ) byla postavena na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm nová rozhledna. Rozhledna byla 28. dubna 2012 slavnostně uvedena do provozu.

Foto: Josef Zajíc

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm. Otevřena od 28.4.2012

Článek

Do města Rožnova pod Radhoštěm je možné se snadno dostat autem ze směru od Valašského Meziříčí po silnici č.35 na křižovatku silnice č.58, která vede z Frenštátu pod Radhoštěm. Orientačním bodem je velmi známá hospoda, restaurace, nyní Hotel  Eroplán a.s., který je nepřehlédnutelný.

Doložené doklady o založení osady Rožnov jsou z doby 1267. Na vrchu Hradisko stál hrad Rožnov, který byl zbořen v létech 1539. Město Rožnov pod Radhoštěm dostalo název v roce 1910.

Od křižovatky ulice nábřeží Dukelských hrdinů a Palackého přejedete přes most, který vede přes řeku Rožnovská Bečva. Asi po 200 metrech se dostanete k severní části parkoviště Valašského muzea v přírodě, kde narazíte na lávku přes potok a nenápadný poutač informující o směru chůze k Jurkovičově rozhledně.

Cesta vede po zpevněné lesní cestě, značené zelenou turistickou značkou, dvěma serpentinami a asi po třiceti minutách klidné chůze dojdete na Karlův vrch, kde nová, krásná, dřevěná rozhledna stojí ve výšce 480 m.n.m. Stavba ční do výše 31 metrů. Po 91 schodech se návštěvník dostane na vyhlídkovou plošinu. Částečné pohledy a rozhledy do krajiny však stojí za tu námahu.

V současné době je zde problém. V okolí rozhledny jsou vzrostlé stromy, které brání třistašedestati stupňovému rozhledu do okolí. Návštěvník má tak rozhled jen omezeným směrem. Situace se řeší na poli diplomacie mezi zástupci města a členy ochránců přírody. V plánu je připraveno vytěžení několika stromů a projekt spočívající v úpravě okolí rozhledny na lesopark. Připravuje se napojení cest na bývalé lázeňské stezky a propojení s areálem Valašské dědiny.

Valašská dědina byla zprovozněna v roce 1971 jako skanzen a je součástí Valašského muzea v přírodě, které bylo v Rožnově pod Radhoštěm založeno v roce 1925.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám