Hlavní obsah

Pavilon oddělení Dětského lékařství Městské nemocnice v Ostravě si připomněl 40. výročí otevření

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 11. října si na oddělení Dětského lékařství Městské nemocnice v Ostravě připomněli otevření této budovy před čtyřiceti lety. Slavnostního setkání lékařů, sester, staničních sester a vedení nemocnice se zúčastnil také náměstek primátora Michal Mariánek.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12.10.2016. Městská nemocnice Ostrava, oddělení Dětského lékařství slaví čtyřicet let.

Článek

Ve všech prostorách oddělení Dětského lékařství Městské nemocnice Ostrava je instalována výstava, která připomíná minulost i současnost oddělení.

Vystaveny jsou například historické fotografie z průběhu stavby, slavnostního zahájení provozu, historické novinové články, fotografie se známými osobnostmi, které oddělení navštívily, ale třeba i výtvory bývalých nebo současných pacientů.

Na fotografiích jsou uvedeni primáři oddělení. Prvním primářem byl MUDr. Zdeněk Březina (1976 - 1989). Následovali: MUDr. Eliška Mackowská (1989 - 1991), MUDr. Norbert Semenďák (1991 - 2002), Mudr. Tomáš Gruszka (2002 - 2010), prof. MUDr. Jaroslav Slaný (2010 - 2013), MUDr. Zdeňka Spilková (2014). V současné době od roku 2014 vede oddělení MUDr. Alice Nogolová.

Budova oddělení Dětského lékařství Městské nemocnice Ostrava byla slavnostně otevřena 6. září 1976. Potřeba vzniku koncentrované péče o děti v jednom místě vznikla z důvodů mimořádného "baby boomu", který v té době zažívalo Československo. Tehdy bylo oddělení druhé největší na severní Moravě. Během čtyřiceti let existence prošla budova mnoha změnami, včetně rekonstrukce.

„Základní kámen budovy stavitelé položili v roce 1968, ale budova byla dokončena až osm let poté. Při stavbě byly problémy a tak se dokončení stále prodlužovalo, až přišel slavnostní den 6. září 1976. Celá stavba vyšla na 22 460 000 korun, což by bylo v dnešní době naprosto nepředstavitelné. Dnes je to jiné,” zavzpomínal bývalý primář MUDr. Norbert Semenďák

„V současné době na našem špičkově vybaveném oddělení přijímáme pacienty s onemocněním dýchacích cest, horních i dolních. Dále jsou to onemocnění střevní - zvracení, průjmy, dehydratace - a určitě velké procento tvoří také děti náhodně intoxikované, které snědly či vypily čisticí prostředky či jiné věci z domácnosti,” uvedla primářka oddělení MUDr. Alice Nogolová.

„Doba hospitalizace je od jednoho až čtyř dnů i více, podle diagnózy. Hospitalizovaní jsou školáci o prázdninách, kteří běhají, skáčou, jezdí na kole a při té činnosti dochází k úrazům. V období chřipek jsou to nejčastěji děti kojeneckého věku právě s dýchacími problémy. S malými dětmi do šesti let zde mohou být i rodiče,” dodala primářka Nogolová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám